Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har i et svar til fra Trine Torp (SF) indrømmet, at det kan ikke fuldstændig udelukkes, at Danmark helt undtagelsesvis må godkende biocidprodukter, som eventuelt kan medføre en svækkelse af beskyttelsesniveauet.

Han forklarer, at generelt medfører EU's Biocidforordning, at beskyttelsesniveauet i Danmark og EU hæves markant:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Danmark har en national godkendelsesordning for seks produkttyper, mens Biocidforordningen omfatter 22 produkttyper. I henhold til forordningen må kun godkendte biocidprodukter markedsføres, og godkendelsen forudsætter, at man i miljø- og sundhedsvurderingen har vist, at produktet ikke udgør en risiko for menneskers sundhed eller for miljøet, forklarer ministeren.

Ubetydelig risiko

Han noterer, at i takt med gennemførelsen af forordningen, som løber frem til 2025, og i forbindelse med den efterfølgende periodiske revurdering af aktivstofferne, sikrer forordningen desuden, at de mest problematiske aktivstoffer kun godkendes, hvis der er en ubetydelig risiko, eller de fortsat er helt uundværlige for samfundet. Det gælder eksempelvis rottemidler med antikoagulanter:

- De særligt problematiske biocidmidler er underlagt krav - substitutionspligt - om en sammenlignende vurdering med midler, der indeholder andre aktivstoffer eller fysiske alternativer til biocidanvendelse, fortsætter Esben Lunde Larsen.

Nøje undersøgelse

Med hensyn til ikke at udelukke godkendelse af biocidprodukter, som eventuelt kan medføre en svækkelse af beskyttelsesniveauet, skriver miljø- og fødevareministeren, at inden en sådan godkendelse vil Miljøstyrelsen nøje undersøge mulighederne for undtagelse fra forordningsreglerne om gensidig anerkendelse:

- Desuden vil Miljøstyrelsen stille krav om risikobegrænsende foranstaltninger, som forudsætning for en eventuel godkendelse. For at sikre et højt beskyttelsesniveau i Danmark og EU deltager Miljøstyrelsen aktivt i EU-arbejdet vedrørende biocidforordningen, hvor Danmark har særlig fokus på godkendelse af biocidaktivstoffer, EU-retningslinjer for hvordan biocidprodukter godkendes, og på udfasning af særligt problematiske stoffer, når der findes brugbare alternativer, siger Esben Lunde Larsen.