Dyrlæger&Kos har udviklet en ny besætningsrapport, som de anvender til kvartalsmøderne på kvægbedrifterne. Og erfaringerne viser allerede, at besætningsrapporten har en gavnlig effekt.

Østerbygaard I/S ved Hovborg er en af de bedrifter, hvor Dyrlæger&Ko har introduceret besætningsrapporten. På bedriften er der en veldrevet jerseybesætning med godt 550 årskøer, 10.707 kg EKM, 99 procent foderudnyttelse og et restbeløb på 68 kroner pr. ko pr. dag. Det geometriske celletal er 121.000.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det har ifølge Michael Farre, kvægdyrlæge, Dyrlægerne Univet tidligere været svært at håndtere data i besætningen ? som det er så mange andre steder ? men det er noget, som er blevet meget nemmere med den nye besætningsrapport.

Michael Farre kommer på Østerbygaard I/S en gang om ugen, hvor han bruger en time på at tilse og behandle eventuelle syge dyr. Yderligere bruger han en halv time om ugen på besætningen i form af opfølgning på data og produktionsresultater for at øge fokus på indsatsområder.

- Men er der noget, som driller, bruger både besætningen og jeg den dobbelte tid, fortæller Michael Farre og fortsætter:

- Derfor arbejder vi på at være et skridt foran hele tiden.

Rapporten er detaljeret men overskuelig

Hver tredje måned gennemgås kvartalsrapporten i besætningen. Og det er Dyrlæger&Kos nyudviklede besætningsrapport, som der tages udgangspunkt i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rapporten, der er udviklet af en arbejdsgruppe i Dyrlæger&Ko, har haft som formål at skabe en rapport, der kunne give noget værdi samt sikre den enkelte landmand et større udbytte af data.

Den helt store model er på 60 sider, fortæller Michael Farre.

Men på Østerbygaard tages der udgangspunkt i en 12 siders rapport. Der er 57 siders bilag, som man kan dykke ned i for at få en nærmere forklaring på analyserne.

Selvom der ikke er de helt store problemer i besætningen, er det nemmere at målrette indsatsen ved hjælp af rapporten.

- Vi bruger desuden kvartalsrapporten til at se, om besætningen er stabil - eksempelvis ved at se på fordelingen af kælvninger på laktationsnummer, forklarer Michael Farre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også kvægrådgiveren, som i dette tilfælde er Anne-Mette Søndergaard fra LandboNord, kan bruge rapporten i forbindelse med hendes rådgivning i besætning. Hun lægger vægt på, at rapporten er fantastisk for kvægrådgivere, da der er så mange gode analyser, der viser netop, hvornår fodringen har fungeret og givet perfekte laktationskurver, ligesom den spotter, hvor der skal sættes ind fodringsmæssigt for få højere ydelse og sundere køer.

Læs mere i Bovi

Læs mere i det nyeste nummer af Bovi, der udkommer fredag den 21. februar.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses på www.bovi.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her.

Der kan bestilles abonnement på www.bovi.dk eller 7620 7970.