I udkastet til bekendtgørelsen kan du finde reglerne for grundbetaling, grøn støtte, støtte til unge nyetablerede landbrugere og ø-støtte. Landbrugsstyrelsen forventer, at bekendtgørelsen træder i kraft 15. januar 2019. Indtil 26. november kan der indsendes kommentarer.

Når en landbruger udlægger arealer med blomster- eller bestøverbrak, skal han eller hun efter de nuværende regler jordbehandle og tilså arealet hvert år.I udkastet til de nye regler ændres dette, så landmanden har mulighed for at undlade jordbehandling og isåning af nye frø i år 2. Hvis marken fortsat ligger med blomster- eller bestøverbrak i det følgende år, behøver landbrugeren ikke jordbehandle eller så igen, hvis marken i øvrigt lever op til betingelserne for blomster- eller bestøverbrak. Det betyder, at arealets plantedække skal fremstå med en blomsterblanding, der lever op til betingelserne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved kun at jordbehandle hvert andet år, opnår landbrugeren et bedre naturindhold på arealerne.

Sprøjtemidler på brakarealer

I dag må man anvende sprøjtemidler til selektiv nedvisning af uønskede plantearter på braklagte arealer, der ikke anvendes som miljøfokusområder (MFO). Uønskede plantearter kan fx være flyvehavre, kæmpebjørneklo, brændenælder, tidsler og hejrearter.

I udkastet bliver muligheden for benytte sprøjtemidler på braklagte arealer, som ikke er MFO-arealer, indskrænket. Det bliver kun tilladt at anvende sprøjtemidler på de plantearter, som der i forvejen gælder en bekæmpelsesforpligtigelse for, dvs. kæmpebjørneklo og flyvehavre. Det bliver derfor nu forbudt at sprøjte mod fx brændenælder, tidsler og hejrearter. Selektiv, mekanisk bekæmpelse af uønskede plantearter er fortsat en mulighed.

Ændringen skal sikre, at begge typer af brakarealer (både alm. og MFO-arealer) bidrager væsentligt til sikring af naturindholdet og biodiversiteten i det åbne landskab.

Kun én frist

I de nuværende regler er der to forskellige frister for såning af MFO-græsudlæg, afhængig af hvilken hovedafgrøde du har på arealet. Dette ændrer vi, så der kun er én såningsfrist for MFO-græsudlæg: 30. juni.De øvrige frister for etablering og destruktion af MFO-efterafgrøder forventes at ændre i bekendtgørelsen i foråret 2019. Men dette er afhængig af regelændringer for andre typer af efterafgrøder er på plads.Ejede betalingsrettigheder bliver automatisk inddraget før forpagtede med samme værdi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter de nuværende regler skal en landmand aktivt sætte hak i fællesskemaet, hvis de betalingsrettigheder han ejer skal inddrages før dem, han forpagter. I udkastet til de nye regler sker dette automatisk.

Landbrugsstyrelsen inddrager stadig forpagtede betalingsrettigheder med lav værdi før ejede betalingsrettigheder med en højere værdi.

Midlertidige lempelser ophører

Som følge af den meget våde sensommer i 2017 og tørken i 2018 blev der i 2018 indført en række lempelser vedr. afgrødevariation, brakarealer og efterafgrøder. Disse lempelser føres ikke videre til 2019. Dog må MFO-efterafgrøder i 2018 gerne blive hovedafgrøde i 2019, hvis afgrøden er græs eller helsæd, der anvendes til foder eller afgræsning.