Fremover vil man kunne regulere kvælstofudledning til vandmiljøet på et endnu mere kvalificeret grundlag. Nye målestationer vil give et mere præcist billede af, hvor meget kvælstof der udledes fra jord til fjord i et bestemt område, så indsatsen kan blive mere målrettet de jorde, der udleder mest kvælstof.

De nye målestationer blev vedtaget som en del af Fødevare- og landbrugspakken, og den første bliver i dag indviet af miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen ved Kongshøj Å på Østfyn. Snart vil 200 nye målestationer dukke op landet over.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I nogle områder er vores vurderinger i dag baseret på beregninger. Nu får vi langt flere konkrete målinger,

Esben Lunde Larsen, miljø- og fødevareminister

- Når vi som myndighed forlanger, at en landmand skal gøre en indsats for at begrænse udvaskningen af kvælstof af hensyn til vandmiljøet, så må landmanden også kunne forlange, at der er god sikkerhed for, at det også er nødvendigt. Den sikkerhed nærmer vi os med disse nye målestationer, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Flere målinger, færre beregninger

Når en landmand gøder sin mark med kvælstof, optager planterne ikke det hele, og resterne siver mod nærmeste vandområde. Men det er forskelligt, hvor meget kvælstof der når frem til vandet, fordi jorden omsætter eller tilbageholder kvælstof forskelligt.

- For Liberal Alliance var det afgørende i forhandlingerne om Fødevare- og landbrugspakken, at vi får et reelt billede af udledningen af kvælstof. I nogle områder er vores vurderinger i dag baseret på beregninger. Nu får vi langt flere konkrete målinger, så vi kan rette indsatserne mod kvælstof præcist til de områder, hvor det giver mest effekt, siger miljøordfører fra Liberal Alliance Carsten Bach.

I alt vil landet fremover være dækket af godt 500 målestationer. 100 nye stationer placeres tæt på kysterne, mens de øvrige 100 nye placeres opstrøms i vandløb.