Danske landmænd producerer i dag mere med mindre belastning af klimaet. En ny, dansk drivhusopgørelse viser ifølge LandboNord, at landbrugets udledning af metan- og lattergas er faldet med 24 procent siden 1990, mens produktionenene i landbruget i samme periode er steget med 20 procent.

En af grundene til den positive udvikling inden for landbruget i Danmark er, at man er blevet langt bedre til at udnytte foderet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af de landmænd, der har oplevet den positive udvikling. er kyllingeproducent Jens Ejner Larsen fra Stenum ved Brønderslev.

-  Vi har et meget lavt forbrug af foder pr. kg. produceret kød. Og det er jo til gavn for både klimaet og min pengepung, fortæller Jens Ejner Larsen og fortsætter:

- Derudover har jeg for nylig sat nogle varmevekslere på vores kyllingehuse. Når kyllingerne bliver udruget skal de være i 35 graders varme omgivelser, men i løbet af kyllingernes tid i stalden skal temperaturen løbende falde til 18 grader.

Så i stedet for at den overskydende varme bare siver ud i den blå luft, så opsamler vi den i nogle varmevekslere, så vi kan bruge varmen igen, fortæller Jens Ejner Larsen.

Reduceret jordbehandling

Jens Ejner Larsen har desuden reduceret sin jordbehandling, hvilket betyder, at jorden ikke bliver pløjet inden såsæsonen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når jorden ikke bliver pløjet, er der en mindre omsætning af kulstof i jorden og dermed en mindre frigivelse af klimagasser, forklarer LandboNords miljøchef Allan K. Olesen.

- Strukturen i jorden bevares – og det er til gavn for både planterne og for klimaet, tilføjer han.