Maskinfabrikken Reka A/S, Aars, præsenterer fredag den 2. juni virksomhedens nyudviklede filter til effektiv røgrensning ved halm- og anden biomasseforbrænding. Det nye elektrofilter kan fjerne over 99 procent af partiklerne ved forbrændingen, hvilket er hidtil uset i både ind- og udland.

Test hos AU-Foulum viser, at den banebrydende rensning let kan overholde de skærpede EU-krav, som er varslet pr. 1. januar 2018. Med nyskabelsen er en af de væsentligste hindringer for udnyttelse af halm som brændsel til fjernvarmeformål samt gårdanlæg ryddet af vejen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Uden filter kan røgen fra halmfyringen let indeholde 1.000-1.500 milligram partikler pr. kubikmeter røggas.

- Det er lykkedes, endda til den gode side, at overholde grænseværdien under 40 milligram partikler pr. kubikmeter røggas for automatisk fyrede anlæg og under 60 milligram for portionsfyrede anlæg, oplyser direktør Christian Larsen, Reka A/S, som er manden bag det nye højeffektive elektrofilter.

Han peger på, at det er et særdeles tilfredsstillende resultat.

- Med halm præsterer vi et udslip på under 30 milligram, mens vi for flis er under fem milligram partikler. Tilmed er prisen ikke højere, end at også mindre fjernvarmeanlæg med fordel kan skifte til halm og anden biomasse. Anlæggene er et attraktivt våben i kampen for lavere forbrugerpriser på fjernvarme. Flere små naturgasfyrede fjernvarmeværker ser sig derfor om efter biomasseløsninger. Det skyldes også, at værkernes såkaldte rådighedstillæg falder bort fra 2019. I den forbindelse er en nøglefærdigt Reka-fjernvarmecentral med en 10-årig halmleverance til fast pris en god mulighed, fortsætter han.

Reka A/S forestår sammen med Halmselskabet Danmark og Ulbjerg Fjernvarme Åbent Hus-arrangementet på Ulbjerg Fjernvarmecentral, der således kan byde på verdenspremiere på det nye filter fredag den 2. juni. Arrangørerne har indbudt fjernvarmefolk fra hele Danmark til arrangementet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aarhus Universitet Foulum med udviklingschef Jensen Kristian Kristensen som primusmotor og Reka A/S har flere år arbejdet på at udvikle filteret. Projektet er gennemført med støtte fra EUDP (Energistyrelsens Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram).