Vi kender alle til lange arbejdsdage i marken, hvor man i langt størstedelen af tiden sidder med hovedet bøjet over højre skuldre for at overvåge redskabet, der arbejder i jorden bag ved traktoren. Efter en lang arbejdsdag kan man let få ømme muskler i nakken og skuldrene.

Det samme var gældende for Klaus Gadegaard fra Torsmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Efter fire til fem uger med arbejdsdage på over 12 timer hver dag udløste det besøg hos kiropraktoren, fortæller Klaus Gadegaard, der er arbejdende driftsleder hos Torsmark i Salling nord for Skive.

Klaus Gadegaard er chauffør på Torsmarks to-rækkede AVR Spirit kartoffeloptager, som årligt er over knap 200 hektar med kartofler.

Vendeudstyr og autostyring

Løsningen på problemet skete med indkøbet af en ny trinløs Valtra T202 Direct med vendeudstyr og autostyring, som blev leveret i foråret i 2011.

Som et resultat af dette sidder Klaus Gadegaard nu som noget specielt med ansigtet mod bagruden af traktoren, og han kan på den måde bedre overvåge kartoffeloptagerens arbejde. Hele førerplatformen vendes ganske enkelt rundt, når han kører med kartoffeloptageren.

Autostyringen sørger for, at traktoren holder retningen på marken, og Klaus Gadegaard skal derfor ikke længere have hovedet over højre skuldre under optagningen af kartoflerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har arbejdet med kartofler i 14 år, og jeg må sige, at det er en revolutionerende måde at køre på. Det er underligt, vi først har fået ideen til dette koncept nu, siger Klaus Gadegaard.

Nu sidder han med perfekt udsyn til kartoffeloptageren fra førersædet i Valtra?en.

- I starten skulle jeg naturligvis vænne mig til den lidt uvante position at sidde modsat kørselsretningen og det faktum, at jeg i princippet bakker hele dagen. Men når man først har lært maskinens størrelse og styringen med rattet i bag at kende, så vil jeg nødig tilbage og sidde, som jeg hidtil har gjort, fortæller Klaus Gadegaard.

For at få bedre plads til Klaus Gadegaards ben er kabinen blevet udbygget med to kasser over traktorens trepunktslift. Udbygningen bevirker dog, at der ikke er mulighed for luftaffjedret kabine på traktoren.

Kamera er "øjne i nakken"

- Når kørselsretningen er bag ryggen, kan man godt få lidt en fornemmelse af, at man kører med bind for øjnene, forklarer Klaus Gadegaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor har han et kamera, der er hans "øjne i nakken" så at sige.

- Jeg havde faktisk planlagt, at der skulle sidde et spejl på hver bagskærm for på den måde havde kontrol med, hvad der skete foran traktorens motorhjelm, fortæller han.

Men højre siderude i traktoren blev hurtigt godt fyldt ud med GPS-skærm, kontrolpanel til optager og skærm med kameraer. Så den ide opgav Klaus Gadegaard.

I stedet fik han installeret kameraet, der vender i kørselsretningen, og som han har mulighed for at se sammen med de øvrige kamerabilleder fra optageren.

- Jeg kan vælge at se et eller flere forskellige billeder på terminalen til kamerastyringen samtidigt. Jeg har vælger altid at få vist kamerabilledet fra fronten af traktoren i skærmen, så jeg tydeligt kan se, at jeg ikke pludselig kører ind i en forhindring, tilføjer Klaus Gadegaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Autostyringen kan flyttes mellem traktorer

Mens traktoren blev leveret fra den lokale Valtra-forhandler, blev autostyringen leveret af den lokale Case IH forhandler.

- Grunden til at vi valgte Trimble autostyring til traktoren frem for TopCon, som Valtra tilbyder, skyldes muligheden for redskabsstyring, forklarer Klaus Gadegaard og forsætter:

- Det er dog ikke noget, der er installeret på nuværende tidspunkt, men det kunne måske blive næste investering engang i fremtiden, og nu har vi i hvert fald muligheden for det.

Torsmark har fået installeret autostyring på bedriftens Case IH Magnum MX 270. Derfor kan skærmen og GPS-antennen flyttes fra Valtra traktoren over til den røde Case IH. Det nyder Klaus Gadegaard godt af, idet bedpløjningen også udføres med RTK autostyring.

- Da vi også stenstrengelægger med vores Valtra, kan jeg også her sidde med ryggen til kørselsretningen og derved bedre kontrollere stenstrengelæggerens arbejde, påpeger fortæller Klaus Gadegaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Torsmark har yderligere købt en fodpedal, der aktiverer autostyringen. På den måde slipper Klaus Gadegaard for at dreje sig om til GPS-skærmen, der sidder skråt bag ham, når traktoren skal finde et nyt spor på marken.

En løsning der høster flere fordele

Foruden den bedre ergonomi for chaufføren under arbejdet, har den vendbare styring også høstet andre fordele.

- Vi har næsten ingen skadede kartofler på marken længere i forhold til før, hvor der let kunne komme nogle kartofler i klemme ved optagerhjulene, hvis vi skulle korrigere på rattet i traktoren under optagningen. Det slipper vi helt for nu, konstaterer Klaus Gadegaard tilfreds.

Investeringen på Torsmark har på mange måder levet op til forventningerne. Og sætte er et rigtig godt alternativ til en selvkørende kartoffeloptager, vurderer Klaus Gadegaard. Han mener, udsynet til arbejdsgangen er fuldt ud ligeså godt hans Valtra som på en selvkørende optager.

- Og her har vi desuden en traktor, der kan bruges til andet uden for optagersæsonen, slår Klaus Gadegaard fast.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Effektivt arbejde på kartoffelmarken

Bjergning af kartoflerne i marken er gjort effektivt hos Torsmark. Inden Klaus Gadegaard kommer med optageren, bliver kartoflerne fritlagt. Det sker med en to-rækket Grimme fritlægger.

Kartoflerne fritlægges, således at to rækker lægges mellem to kamme kartofler. På den måde kan optageren tage fire rækker kartofler op ad gangen - to rækker kartofler, der er fritlagt mellem to rækker kartofler, der stadig lægger i deres kamme.

- Det gør optagningen mere effektivt, selvom det naturligvis kræver en ekstra mand på frilæggeren, forklarer Klaus Gadegaard.

Ydermere læsses kartoflerne fra optageren over i Torsmarks kroghejsvogn, som kører til enden af marken og bytter container med en lokal vognmand, der kører kartoflerne til Torsmark.

- Da vi årligt dyrker knap 200 hektar med kartofler, lejer og bytter vi en del jord i et stort område i Salling, og der kan hurtigt blive langt til Torsmark fra marken, forklarer Klaus Gadegaard om baggrunden for transporten med lastbil på vejen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi sparer på den måde en del ekstra traktorer og vogne for at følge med optageren, forklarer han, mens optageren når til enden af endnu en række kartofler.

Klaus Gadegaard vender stille og roligt optageren over til nye rækker med kartofler - han trykker på pedalen i bunden af kabinen, og med en let lyd fra autostyringen fortæller den ham, at den kontrollerer retningen af traktoren - og Klaus Gadegaard kan koncentrere sig videre om kartoflerne.

Torsmark

Ejes af Søren Just, der selv står for salg af kartofler, som udelukkende går til eksport.

Fire fastansatte, dog op til 13 ansatte i sæsonen, når der skal sorteres, som strækker sig fra november til marts

Dyrker 300 hektar landbrugsjord, primært med frøgræs og kartofler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lejer eller bytter et stort areal til kartofler, da Torsmark følger strategi med 10 års pause mellem kartoffeldyrkning på de enkelte marker.

Indgået samarbejde med nabo på 200 hektar fra sæsonen 2012, hvor både maskiner og mandskab skal supplere hinanden for bedre udnyttelse.