Case IH har opdateret topserien af mejetærsker fra den amerikanske producent. Dermed skifter Case IHs Axial Flow 240-serie navn til 250-serien i 2019, og vil fortsat rumme tre modeller: 7250, 8250 samt topmodellen 9250 med 634 hestekræfter.

Effektmæssigt er der dermed ikke forskel fra den nuværende 240-serie og opdateringerne skal da også findes under de røde sideplader, og helt specifikt i elektronikken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den ny generation af Axial Flow-mejetærsker er først og fremmest opdateret med AFS Harvest Command, som Case IH kalder det nye automatiske mejetærskeroptimeringssystem.

- Det betyder, at vi nu har mulighed for at lade mejetærskeren optimere sig selv under høsten ud fra en række sensorer, fortæller Niels Petersen, salgschef for høstmaskiner hos Case IH i Danmark.

Sensorer og lys

Case IH inddeler den automatiske mejetærkseroptimering i tre forskellige udgaver: en basisudgave af Harvest Command, en Feedrate Control-udgave samt den fulde AFS Harvest Command-automatisering.

I basisudgaven af Harvest Command justerer mejetærskeren punkter som blæserens hastighed og tærskebroens afstand efter den afgrødetype, der er valgt på AFS-terminalens skærm i kabinen. Føreren kan justere mejetærskeren undervejs og gemme indstillingerne til senere brug.

Den næste udgave, med Feedrate Control, justerer kørehastigheden efter afgrødemængden og er dermed en form for curise-kontrol.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ikke helt nyt i en Axial Flow, men den opdateret Feedrate Control styrer kørehastigheden mere præcist udfra parameter som motorbelastning og kørehastighed. Udfra afgrødemænde tilpasser den hastighden på mejetærskeren.

Topspecifikationen er den fulde AFS Harvest Comman-automatisering, som automatisk justerer tærske- og rensesystemet.

Til det formål anvendes kamerabaseret teknologi og måling af soldtryk. Den kamerabaseret teknologi bygger på flerspektret lys ? synligt og usynligt ? der kan identificere knækkede kerner og urenheder i korn elevator samt i tanken.

Teknologien overvåger flowet med UV-lys, blåt, grønt, rødt og infrarødt lys. Kombinationen af de fem lysspektre giver mulighed for at se urenheder i kornet, og advarer føreren, hvis smuds forstyrrer kameraets klarhed.

Godt for frøavl

Niels Petersen ser meget frem til at få den nye mejetærsker-serie til Danmark og igang med frøhøsten i 2019:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det bliver rigtigt spændende, at få et bedre indblik i, hvad der sker på soldene. Vi har i forvejen et meget stort soldareal på 6,5 kvadratmeter, og med de nye tryksensorer på soldene, kan vi få en ide om, hvordan vi udnytter soldene.

Niels Petersen fortæller, at mejetærskeren selv finder ud af at få den mest optimale udnyttelse af soldene, ved at sørge for et ens flow på hele soldet ved at ændre hældningen i den selvoprettende soldkasse.

- Det er meget vigtigt for frøavleren, og jeg tror virkelig, at det kan blive en spændende maskine at få i frøet, fortæller den danske mejetærskerspecalist.

Allerede midt i august kommer der en Case IH Axial Flow 9250 til Danmark med et 40 fods skærebord, og selvom høsten på det tidspunkt er ved at være ovre i Danmark, så håber Niels Petersen på, at få den ud og køre på nogle nordjyske marker.

- Vi vil køre noget træning for vores interne folk med maskinen i Danmark i år, så vi er fuld klar på at sælge den nye serie til kommende høst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Justerbare ledeskinner

Foruden en selvtænkende mejetærsker, så vil den nye Axial Flow serie også rumme en række andre detaljer og opdateringer.

Blandt andet er der nu justerbare ledeskinner i rotorhusblade, der enten kan justeres manuelt med en kontakt på højre konsol eller automatisk med Harvest Command-automatiseringen.

Ved at ændre ledeskinnernes hældning vil afgrøden bevæge sig hurtigere eller langsommere gennem rotorhuset, så tærskning og udskillelse tilpasses efter afgrødeforholdene.

Foruden kapaciteterne på de eksisterende indføringselevatorer på 4,5 ton og 5,2 ton kan der nu fås en kapacitet på 6,1 ton på de største Axial-Flow-modeller, så de kan klare sejlskæreborde på 13,5 meter og majsskæreborde til 18 rækker.

En anden nyhed på sluget er muligheden for hydraulisk kipbar frontplade, så føreren kan ændre skærebordets vinkel frem/tilbage med en hældning på i alt 11,9 grader.