Case IH og deres forhandlere har været rundt med Axial-Flow i årets noget specielle frøhøst, for at få deres vurdering af Axial-Flow i frø. Konklusionen er uden tvivl at frøhøsten klares bedst med Axial-Flow.

- Aldrig før er frøhøsten begyndt så tidligt, vi lagde så småt ud d. 19. juni i år, forklarer Niels Petersen, høstansvarlig hos Case IH, Norden og Baltikum, og forsætter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nu er der gået en måned og vi er stort set færdige og kan se tilbage på en meget usædvanlig frøhøst på godt og ondt.

I denne høst har Case IH og flere af deres forhandlere været ude og vise Axial-Flow frem for interesserede frøavlere. Axial-Flow er som skabt til frøhøst, dels på grund af den skånsomme tærskemetode og det store udskillelsesareal, men også fordi at den er så nem at indstille og rengøre.

Det skriver Case IH i en pressemeddelelse.

- Det er vigtigt for os, at vise de fordele der er for frøavleren, når der engang skal investeres i ny mejetærsker pointerer Niels Petersen.

I frøhøst måles mejetærskeren ikke på motoreffekt, men derimod på mange andre parametre, som bl.a. omfatter soldets areal og evne til rensning, sikker og hurtig tømning af korntank, let rengøring af maskinen, skånsom tærskning og nem indstilling af mejetærskeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Frøhøsten i 2018 kommer vi helt sikkert til at huske for noget særligt, forklarer Johannes Karstofte, som afprøver en Axial-Flow 7140 i skårlagt rajgræs, og fortsætter:

-Vi har dyrket frø i over 40 år og har aldrig oplevet noget lignende, men høsten i år har været nem, og vi har endda valgt at skårlægge vores frø i år på grund af det stabile vejr. Når vi høster med pick-up får vi en meget bedre ilægning.Vi plejer ellers ikke at lægge halmen på skår, men i år gør vi det på grund af den generelle mangel og sælger det. Frøet er tørt i år, men vi har luftet det. Tørken har været hård ved os, og det endelige udbytte kan jeg ikke fortælle nu, men min vurdering er umiddelbart en udbytte nedgang på ca. 20 procent i gennemsnit.

Johannes Karstofte har 170 ha rødsvingel, 100 ha rajgræs og 45 ha strandsvingel.

Case IH har i denne frøhøst oplevet en stigende efterspørgsel på pick-up borde. Det kan selvfølgelig forklares med et større frøareal som er skårlagt, men det er ikke kun i frø at pick-up borde udmærker sig, flere vælger også at skårlægge deres raps og kornafgrøder.

Case IH leverer to størrelser pick-up borde ? en 12 fods og en 15 fods. Mange vælger en 12 fods, da den passer til skår fra både selvkørende skårlæggere, skiveslåmaskiner og 7 fods fingerklipper. 12 fods er også nem at køre på vej med, da den ikke er så bred.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kendetegnet ved Case IH's 12 og 15 fods pick-up borde er, at begge er opbygget med ilæggerbånd, som giver en utrolig jævn ilægning under både tørre og fugtige forhold. Afgrøden samles op på helt traditionelt vis med et bånd med plastikopsamlerpigge, fra opsamlerbåndet føres afgrøden videre til ilæggerbåndet inden afgrøden via indføringstromlen kommer til sluget.

- Frøhøsten er aldrig lige efter bogen, og derfor er det vigtigt at vores Case IH montører og demo-piloter i regionen holder hinanden opdateret på indstillinger og andre oplevelser som kommer frøavleren til gode. Vores Case IH importør i Baltikum har lige været inviteret til ?frøhøsttræning? her i Danmark sammen med vores danske Axial-Flow montører, så alle kunne udveksle erfaringer og skabe et fundament for den bedst mulige rådgivning. Uanset om frøet skal høstes i Litauen, Danmark eller Sverige, så skal frøavleren føle godt hjulpet. I Danmark er Facebook gruppen 'Axial-Flow i marken' flittigt brugt til at udveksle erfaringer blandt frøavlere og montører, slutter Niels Petersen.

SSV