Avisen 24timer skrev tirsdag, at Fødevarestyrelsen i 118 tilfælde i 2010 tog 10-20 dage om at politianmelde vanrøgt af dyr, og at dyrene i mellemtiden får lov til at ligge og lide. Det er ikke tilfældet, forklarer Per Henriksen, veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen.

- Jeg kan slet ikke genkende det billede. Det må de have misforstået, siger Per Henriksen om 24timers artikel.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Han forklarer, at Fødevarestyrelsen altid sørger for at handle straks i de alvorlige tilfælde.

- Vi vurderer fra dyr til dyr, om det har det så skidt, at det er nødvendigt at aflive det. Hvis landmanden nægter, har vi ikke myndighed til at leje sheriff og gå ind og skyde dyret, men så kontakter vi politiet med det samme, siger han.

Det er dog ganske få tilfælde, hvor det er nødvendigt.

- I langt de fleste tilfælde siger landmanden, at det var en smutter og sørger straks for at få dyret aflivet.

Mindre alvorlige tilfælde får lov til at vente

Der er altså ikke tale om, at dyrene ligger og lider, mens sagsbehandlingen går i gang. Hvis der er tale om mindre forseelser, kan der dog godt gå de 10-20 dage, før der sker noget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I sager om belægningsgrad - hvis der for eksempel går 11 dyr i en sti til 10 - skal politiet selvfølgelig underrettes, for det er en overskridelse af loven, men dyrene lider jo ikke, siger Per Henriksen.  

Desuden dækker nogle af tallene også for dyr, der er kommet til slagteriet og ikke burde være transporteret i deres tilstand.

- Det skal politianmeldes, men vi kan jo ikke gøre mere for dyret - forbrydelsen er jo sket, og det bliver slagtet med det samme, siger han.

Det tager tid at lave en grundig politianmeldelse, men Per Henriksen forsikrer altså, at sagsbehandlingstiden ikke resulterer i, at vanrøgtede dyr får lov til at lide.