Det kan kun gå for langsomt med at få hævet afgiften på pesticider, mener miljøminister Ida Auken (SF), efter at det er kommet frem, at mængden af aktivstoffer solgt til landbruget er steget stødt siden 2006.

- De seneste 10 års borgerlig politik på det her område har slået fejl, for landbrugets brug af sprøjtemidler er kun gået én vej – og det er op. Derfor er det vigtigt, at vi hurtigst muligt får hævet afgiften på pesticider, så landmændene får et økonomisk incitament til at vælge de mindst belastende pesticider for miljø og sundhed, siger Ida Auken til maskinbladet.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun er desuden på vej med et nyt tiltag, der skal give et større overblik over pesticidforbruget i Danmark.

- Jeg vil lancere en ny indikator, så vi ikke alene kan følge, hvor mange gange landmanden har sprøjtet sin mark, men også hvad det er, landmanden har sprøjtet med, og hvor giftigt det er for os og vores miljø, siger ministeren.

Helt ny pesticidstrategi

Ida Auken vil gerne lægge en helt ny linje i debatten om sprøjtemidler og miljø.

- Der er brug for en helt ny strategi på pesticidområdet, hvor vi fokuserer endnu mere på biodiversitet og beskyttelse af vores drikkevand. I foråret vil jeg invitere partierne og interessenterne til en diskussion af, hvad der kan indgå i en ny pesticidstrategi, siger Ida Auken.

Hun nævner desuden fordoblingen af det økologiske areal, regeringens planer om skovrejsning og de sprøjtefri zoner omkring drikkevandsboringer som midler mod målet om en renere natur.