Fredag den 27. november 2015 blev første spadestik til Asmildkloster Landsbrugsskoles nye byggeri taget. Byggeriet er godt 4.000 kvadratmeter, og første del forventes taget i brug i december 2016, mens resten af byggeriet forventes at være klar til indflytning i februar 2017.

Det nye byggeri skal medvirke til at sikre optimale rammer for såvel skolens elever som ansatte, og samtidig er det med forstander Lars Møgelbjerg Andersens ord, håbet at Asmildkloster Landbrugsskole med de nye faciliteter kan blive en intim skole, der er en integreret del af Viborg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Historie og vækst

Asmildkloster er en traditionsrig landbrugsskole, der siden indvielsen i oktober 1908 har været i næsten konstant udvikling og forandring.

Skolen ligger højt placeret på skråningerne ned mod Sønder- og Nørresø, med en imponerende udsigt mod Viborg by og domkirke. Den gamle, imponerende hovedbygning, der fremstår meget velholdt såvel ude som inde, er i dag flankeret er flere nyere bygninger, der er blevet opført i årenes løb.

De senere år har Asmildkloster oplevet en solid tilgang af elever. I 2009 var der 135 årselever på skolen, og det tal forventes at være vokset til 232 årselever i 2016. Dermed er Asmildkloster landets største landbrugsskole målt på elever.

Investeringer

Det stigende elevtal har været en medvirkende faktor til at skolen rent økonomisk har leveret flotte resultater de sidste ti år. Og som forstander Lars Møgelbjerg Andersen siger:

- Hvorfor spare pengene op? Det er da langt bedre at investere i en god uddannelsesinstitution.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han bliver suppleret af skolens souschef, Lars Mogensen, der forklarer, at de penge der er blevet tjent generelt er blevet investeret i skolen. Det har blandt andet betydet at de eksisterende undervisningslokaler er blevet istandsat, og har fået nyt interaktivt læringsudstyr, og de lange gange, der før var hvide og kedelige, er blevet indrettet med hyggelige studiemiljøer.

Og den altoverskyggende investering i skolen er altså det byggeri, der netop nu er under opførelse. Det er et byggeri med et budget på 60 millioner kroner, og endnu et udtryk for den sunde økonomi på Asmildkloster er det faktum, at skolen selv har været i stand til at finansiere en tredjedel af det budget.

Fremtidens skole

Skolens nybyggeri er på i alt 4.382 kvadratmeter, og kommer blandt andet til at rumme 70 enkeltværelser, to nye undervisningslokaler, fritidsområder, studiemiljø, og samtidig bliver der også plads til nye rammer om skolens administration og reception. Endelig bliver der også plads til en ny idrætshal og fitnessområde.

- Vi vil være en skole for fremtiden. Sådan som landbruget ser ud i dag, så skal folk være endnu dygtigere end før, og det vil vi gerne være med til at understøtte, siger Lars Møgelbjerg Andersen.

Og forstanderen har ingen bekymringer om at investere så meget i en tid, hvor dansk landbrug befinder sig i en historisk krise.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er altid lidt sjovt at lave investeringer i en krisetid og være positiv. Der er masser af gode historier, og så mange idéer og innovation i landbruget. Vi skal være med til at tænde lys i elevernes øjne, og få dem til at se mulighederne, mener Lars Møgelbjerg Andersen, der oplever, at der er masser af drømme og optimisme blandt skolens elever.

- En attraktiv skole er også et væsentligt konkurrenceparameter. I vores verden plejer man at sige, at gode faciliteter tiltrækker eleverne, mens en god uddannelse fastholder dem, supplerer souschef Lars Mogensen.

- Og så vil vi være ?first mover? ? det er det, det handler om. Vi var first mover med EUX-eleverne, og i dag har vi 138 af dem, understreger forstanderen.

Stærkt samarbejde

Planerne for udvikling af Asmildkloster Landbrugsskole har været undervejs i mange år, og udmøntede sig i 2014 i en helhedsplan, der nu er i færd med at blive realiseret.

Et væsentligt punkt i planlægningen og designet af byggeriet har været hensynet til såvel søbeskyttelseslinjen langs Sønder- og Nørresø, som respekten for den gamle hovedbygning, og såvel forstanderen som souschefen fremhæver det gode og konstruktive samarbejde skolen har haft med Viborg Kommune i hele forløbet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Souschef Lars Mogensen fortæller også, at der er valgt en stor-entreprise til byggeriet:

- Vi har valgt at gøre det sådan for at kunne inddrage lokale håndværkere, og faktisk er fire ud af fem håndværkere lokale. Det er et bevidst valg, for at skabe et stærkt samarbejde med byen.

Åben mod byen

En af visionerne for udviklingsarbejdet er netop at skolen i højere grad skal blive en del af byen.

- Skolen ligger jo i byen i modsætning til mange andre landbrugsskoler, der ligger ude på landet. Og den har eksisteret siden 1908, men alligevel er der mange, der ikke kender skolen ? de kører bare forbi, mener forstanderen.

Derfor er det planen at Asmildkloster i fremtiden skal åbne sig mere mod byen, blandt andet ved at lade eksterne brugere benytte skolens nye faciliteter, ligesom der også er planer om at skolen skal bruges i ferierne. Den del af planerne bliver ført ud i livet allerede denne sommer, når Asmildkloster for første gang inviterer til Farmer Camp i uge 26. Her kan 12-16 årige få en smagprøve på landmandslivet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En intim skole

Såvel elever som ansatte har været taget med på råd, da det nye byggeri skulle planlægges, og det har været afgørende at der både skulle tages hensyn til arbejds-, undervisnings- og fritidsmiljøet.

- Vi er en kostskole. Vores elever er her altid. Derfor skal de have gode rammer og faciliteter, også fritiden, siger Lars Møgelbjerg Andersen.

Han forklarer også at det er et bevidst valg at der bygges enkeltværelser, frem for de mere traditionelle flersengsværelser.

- Alle kan have et behov for at kunne trække sig tilbage. Det skal være et fleksibelt bo- og studiemiljø, siger han.

Byggeriet er i fuld gang, og nu bliver der set frem til først rejsegilde, og ikke mindst et brag af en indvielsesfest i foråret 2017. Og forstanderen lover, at det ikke kommer til at gå stille af sig.