I en pressemeddelelse fra DCA, Nationalt center for fødevarer og jordbrug, beskrives det, hvordan ærter og andre proteinafgrøder længe har været i fokus som proteinkilde i dyrefoder. Nu skal potentialet i ærter i erstatning til animalsk protein i menneskers kost undersøges nærmere.

Sektionsleder ved Institut for Fødevarer, Hanne Lakkenborg Kristensen, leder et nye initiativ, Profood, hvor forskere på tværs af universitetet vil ridse rammerne op for et større initiativ, der kigger på ærter som proteinkilde i fødevarer. Forprojektet er finansieret af iFood.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- At kigge på proteinafgrøder til fødevarer er helt oplagt i forhold til den igangværende klima-dagsorden, der handler om, at vi er nødt til at finde alternativer til animalsk protein - både for at mindske klimaaftrykket fra den globale fødevareproduktion og for at kunne brødføde jordens voksende befolkning, siger Hanne Lakkenborg Kristensen og fortsætter:

- Der er væsentlige klima- og miljøgevinster at hente ved at skifte fra animalske til plantebaserede proteinkilder, og forbrugerne efterspørger det i langt højere grad end tidligere. Jeg glæder mig til denne berigelse af det nordiske køkken.

Ærtens historie

Om hvorfor valget lige er faldet på ærter, forklarer Hanne L. Kristensen i pressemeddelelsen:

- Ærter har en fantastisk historie i Norden og var for bare få hundrede år siden en meget mere udbredt spise herhjemme. Ærter var en vigtig proteinkilde både for datidens land- og bybefolkninger. Dengang dyrkede man også mange flere forskellige sorter af ærter, mens vi i dag næsten kun kender til tørrede flækærter, som bruges til gule ærter - og så grønne ærter, friske eller frosne, med og uden bælg. Derfor er det oplagt at kigge på, om ærter kan få en renæssance i vores kost. Ærter gror godt på disse breddegrader, har god virkning i sædskiftet og det nordiske klima giver en høj kvalitet.

Ifølge DCA er både ærtemel og plantefars på vej op i fødevareindustrien, og flere virksomheder tripper for at komme i gang med at indfase og produktudvikle med lokalt dyrket planteprotein, blandt andet ærter og hestebønner som et grønt og bæredygtigt alternativ til animalsk protein. Det gør de både for at styrke produkternes bæredygtighedsprofil, og fordi forbrugerefterspørgslen er stærkt til stede.