På trods af at Arla i dag er verdens største økologiske mejeri, vil Arla frem mod 2017 sikre i alt 150-200 millioner kg økologisk mælk yderligere i Danmark og Nordtyskland og eventuelt også i det øvrige Centraleuropa, samt op til 50 mio. kg i Sverige. Det svarer til en stigning i Arlas totale økologiske mælkeindvejning på omkring 25-30 procent.

Det skyldes, at Arla-ledelsen har ambitioner om at øge salget af økologiske mejeriprodukter både i Europa men også på nye vækstmarkeder som for eksempel i Kina. Hvis det skal kunne lade sig gøre, har Arla altså brug for mere læs på mælkebilerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores analyser peger på, at der er en stigende efterspørgsel efter økologiske mejeriprodukter fra Arla. Det er meget positivt, og vi ønsker selvfølgelig at kunne imødekomme den efterspørgsel. Vi håber, at vores eksisterende økologiske mælkeproducenter øger mælkeproduktionen, men vores vurdering er, at selv hvis det sker, er der behov for yderligere mælk, siger Arlas vice-adm. direktør Povl Krogsgaard.

Rekruttering

Hvis Arla skal nå deres 2017-mål, er det nødvendigt at rekruttere nye økologiske mælkeproducenter. Derfor har mejeriet iværksat en plan, som skal gøre det attraktivt for mælkeprocenterne at omlægge til økologisk produktion.

- Ny økologisk mælkeproduktion etableres ikke fra den ene dag til den anden. Det er en stor beslutning for en mælkeproducent at lægge om, og det kræver forberedelse. Konkret tager det to år for en konventionel mælkeproducent at lægge om til økologisk produktion, og derfor sætter vi en rekrutteringsproces i gang nu, siger Povl Krogsgaard.

Det betyder, at hvis en nuværende konventionel Arla-ejer vil lægge om til økologisk produktion, og tegner en kontrakt med Arla, gælder det blandt andet, at Arla betaler øko-tillæg for ejerens mælk i de sidste seks måneder af omlægningsperioden, hvor køerne skal fodres med økologisk foder, og at Arla kan vælge at betale for rådgivning, der vil hjælpe konventionelle producenter med at træffe en beslutning om omlægning eller ej. Arla opfordrer interesserede producenter i at kontakte mejeriet allerede nu.

Hos Økologisk Landsforening glæder man sig over udmeldingen fra Arla, og samtidig håber man, at det ikke kun er mejeri-giganten, der støtter omlægningen til økologisk produktion, men at støtten også kan findes i den finansielle verden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi beder banker og kreditinstitutioner om at være landmændene behjælpelige med omlægningsprocessen, selv om det vil kræve yderligere likviditetsbehov. Økologi er en vej til øget indtjening, hos mange landmænd - hvis det gribes rigtigt an, siger Ole Sørensen, formand i Økologisk Landsforenings Mælkeudvalg