Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Arhnung:Vi vil langt hellere gå forrest, end vi vil have det trukket ned over hovedet

Af Søren Eibye Svenstrup - 14. mar. 2019 KL. 21:35

Adm. Direktør i Landbrug & Fødevarer Anne Arhnung siger til Maskinbladet, at visionen er realistisk.

Her til aften har Landbrug & Fødevarer lanceret en ny vision, hvor det danske fødevareerhverv nu har en vision om at være klimaneutrale senest i 2050 med en produktion svarende til i dag eller større.

Maskinbladet har bedt direktør Anne Arhnung uddybe en del af visionen.

Hvorfor er en vision nødvendigt?

- Vi nærmer os ti milliarder mennesker i 2050, og vi skal have fundet klimaeffektive løsninger på den stigende fødevareefterspørgsel. I Danmark har vi nogle af verdens dygtigste og mest klimaeffektive fødevareproducenter. Derfor har vi et ansvar, men også de bedste forudsætninger for at skabe de løsninger, som verden efterspørger. Og vi vil langt hellere gå forrest og finde forretningsmulighederne, end vi vil have det trukket ned over hovedet.

Er visionen realistisk?

- Ja. I et partnerskab med Danmark kan vi finde de løsninger, der skal realisere visionen og skabe et nyt dansk fødevareeventyr. Vi ved allerede meget, og vi kender halvdelen af vejen mod et klimaneutralt fødevareerhverv, men det er også mange af fremtidens løsninger, som vi ikke kender endnu. De løsninger kan vi ikke skabe alene. Der skal alle bidrage. Universiteterne med viden. Virksomhederne med nye produkter. Staten med dens ressourcer.Landmændene med praktisk knowhow. Og så skal forbrugerne jo også bakke op om klimaeffektive danske varer.

Er visionen udtryk for, at landbruget skal tættere på befolkningen, og det store pres for en klimavenlig tilgang?

- Det her er en oplagt mulighed for at komme i en god dialog med samfundet, men det er først og fremmest et udtryk for, at vi gerne vil tage ansvar på den her internationale dagsorden. Det er vigtigt, at vi går foran og definerer retningen for os selv, og samtidig også får fortalt om det store arbejde, der allerede bliver gjort. Vi har altid udviklet os i vores erhverv, og det vil vi også gøre nu.

Hvordan vil i aktivt forsøge at få hele landet med i partnerskabet?

- Nu har vi lanceret visionen, og herfra starter det store arbejde så ift. at banke døre ind hos politikere og andre interessenter. Vi har fået en lang række positive tilbagemeldinger, og man skal heller ikke tage fejl af, at hele Danmark har en interesse i, at det er os, der finder den økonomisk bæredygtige vej til en klimaneutral fødevareproduktion.Fra nu af skal vi tænke den her vision ind i alt, hvad vi foretager os.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame