Frygten for konkurrencestærke sydamerikanske bønder, der oversvømmer det europæiske marked med oksekød og fjerkræ, fik i går en lang række EU-lande til at råbe vagt i gevær over for en ny frihandelsaftale med sydamerikanske Mercosur.

Det er den irske minister Simon Coveney, der har bedt om at få sat aftalen på dagsordenen til et ministerrådsmøde i Luxembourg, fordi han mener, at man "ofrer" det europæiske landbrug til fordel for, at EU-landene bedre kan eksportere industrielle produkter, IT, tjenesteydelser med videre. Men op mod ti lande, heriblandt også tunge spillere som Frankrig og Spanien, har erklæret sig meget kritiske over for en aftale.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Mercosur, der består af Argentina, Brasilien, Paraguay og Uruguay, er den største leverandør af oksekød til det europæiske marked og står for over 80 procent af al import til unionen. De europæiske landbrugsorganisationers paraplyorganisation COPA-COGECA advarer om, at importen kan stige med yderligere 70 procent og presse europæiske producenter ud af deres eget hjemmemarked.

- Forhandlinger om en bilateral handelsaftale med Mercosur vil forårsage en voldsom stigning i import af oksekød, svinekød, fjerkræ, majs, hvidløg, sukker, etanol, citrusfrugter og –juice til EU fra disse lande, hvilket vil have en katastrofal indvirkning på EU's landbrugssektor og på økonomien i landdistriktsområderne, siger organisationens seniorrådgiver Shelby Matthews.

De har også støtte blandt de folkevalgte i Europa-Parlamentet, der har advaret om, at de ikke vil støtte en aftale, der fremmer sydamerikanske fødevarer, hvis de ikke er produceret efter samme kvalitetskrav til miljø- og dyrevelfærdsforhold som deres europæiske landmandskolleger.

Danmark er positiv over for frihandelsaftale

COPA-COGECA's vurdering er, at det vil koste oksekødssektoren alene op mod 25 milliarder euro. EU-kommissær Dacian Ciolos gjorde i går klart, at Kommissionen er lige på trapperne med sin egen konsekvensanalyse, der har været længe afventet af landene.

Blandt andet fra dansk side, hvor man ellers er forsigtigt positive over for forslaget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi holder fast i, at frihandel er det vigtigste. Men vi skal arbejde for en balanceret aftale, hvor vi også tager hensyn til EU's landbrugssektor, siger fødevareminister Henrik Høegh (V).

Han vil se særligt nøje på konsekvensanalysens afsnit om svine- og oksekød, der kan gøre meget ondt på danske producenter. Men ministeren afviser at have nogen smertegrænse på erhvervets vegne.

- Vi må se det som en helhedsaftale, understreger Henrik Høegh.

Landbrugskommissær Dacian Ciolos bekræftede i går, at forhandlingerne fortsætter i maj, og at der inden for to måneder vil foreligge et konkret bud fra begge sider om, hvor meget toldfri handel der skal indgå i aftalen.