Efter fire års pause vandt Henrik Petersen, Hasmark Vestergård ved Otterup, igen titlen som årets løgavler, hvilket var tredje gang i konkurrencens niårige historie. I den økologiske del af konkurrencen vandt Peter Bay Knudsen, Skiftekær Økologi ApS, for tredje år i træk.

Det blev således to velkendte ansigter, som løb med hæderen, da Avlerforeningen af Danske Spiseløg kårede løgavlerne på årsmødet i Vejle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Høj vandingskapacitet

Henrik Petersen vandt med 73,1 ton pr. hektar - et flot udbytte sommeren 2014 taget i betragtning. Et varmt og tidligt forår gav løgene en rigtig god start, mens den tørre og meget varme juli tog toppen af udbyttet, da det var svært at holde løgene med nok vand. På de følgende pladser fulgte Karsten Andersen, Lammefjorden, og sidste års vinder, Claus B. Jakobsen, Assens.

Henrik Petersen modtog i forbindelse med kåringen en check på 8.000 kroner samt blomster og en vandrepokal.

- Det er svært at sige, hvorfor jeg vandt netop i år. Jeg tror, at det var en tilfældighed, for her er jo mange dygtige løgavlere. Men jeg har meget fokus på løgene, idet de med 60 hektar er min hovedafgrøde. En årsag kan være, at jeg har vandingskapacitet nok selv i en meget varm sommer, lød det fra Henrik Petersen.

Beddyrkning og GPS

Peter Bay Knudsen, Skiftekær Økologi ApS på Tåsinge, vandt for tredje år i træk den økologiske del af konkurrencen med et udbytte på 32,9 ton pr. hektar. På andenpladsen fulgte Axel Månsson Øko med 30 ton pr. hektar.

- Det nye dyrkningssystem med bede har sammen med investeringen i GPS vist sit værd. Det gør det muligt at placere gødningen præcis, hvor den skal være. Og så har løgene første prioritet i forhold til kål og kartofler, når det gælder vanding. Dét sammen med, at det ikke har været løgskimmelvejr, har givet det gode resultat, lød det fra driftsleder Jesper Mortensen.

Skiftekær Økologi dyrker 25 hektar med løg, der bliver etableret som planteløg. Vindermarken var med den skimmelresistente sort Hylander.

Årets flotteste løg

Sæsonens flotteste løg blev også kåret, og her blev Gyldensteen vinderen af de gule løg, mens vinderen af de røde løg blev Hans Ingemann Nielsen, Hårby på Stevns.