Et arbejdsmiljøkursus med fokus på kontorindretning er næppe det mest nyttige for en landmand. Men indtil nu har der ikke været tilbud målrettet landmænd og medarbejdere, der vil være dygtigere til at sikre gode og trygge rammer at arbejde i.

Det råder en ny, målrettet arbejdsmiljøuddannelse for landbruget nu bod på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som arbejdsplads skiller en gård sig meget ud, fordi der både kan være store maskiner og små børn.

- Peter Guldager, Arbejdstilsynet

Det er Seges, der står bag det nye initiativ, der netop skal give landbrugets arbejdsmiljørepræsentanter relevante eksempler og løsninger, der kan tages med tilbage på gården. I stedet for håndtering af tastatur og mus var fokus derfor på håndtering af store dyr, højder og maskiner. Og det var deltagerne på det første af disse kurser glade for.

Kontor ikke et problem

- Jeg synes, at de cases og problemstillinger og den viden, der er udvalgt og bragt videre, bærer præg af, at man har målrettet kurset til vores faggruppe. Det er fedt, for så er det noget nemmere for os at forklare det til dem, der ikke er med på kurset. Det er absolut en fordel, siger Lone Kjær Poulsen, der er ejer af Dortheasminde Opformering.

Lone Kjær Poulsen var en af to deltagere fra Dortheasminde Opformering, og både hun og gårdens arbejdsmiljørepræsentant, Bente Kruse, har tidligere været på mere generelle arbejdsmiljøuddannelser.

- Der får man også lovgivningen med, men der er bare så mange andre problematikker, som ikke handler om det, vi står med i landbruget. Så synes jeg, det er lidt ærgerligt at bruge tre dage på at forholde sig til kontorindretning, når det ikke er det, som er det store problem i landbruget, siger Bente Kruse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskiner og små børn

Peter Guldager, der er tidligere tilsynsførende hos Arbejdstilsynet, stod for størstedelen af undervisningen. Han var meget tilfreds med, at Seges har taget initiativ til at målrette undervisningen mod landbruget.

- Som arbejdsplads skiller en gård sig meget ud, fordi der både kan være store maskiner og små børn, siger han.

For arbejdsmiljørepræsentanterne handler det nu om at komme tilbage på gårdene og overbevise arbejdsgiverne om, hvad der bør gøres for at forbedre sikkerheden.

- Arbejdsgivere er til at overbevise. Ofte er det de ansatte, der synes, det er træls, hvis en opgave bliver bøvlet, og man skal hente en stige i stedet for bare at klatre op ad nogle halmballer, siger Peter Guldager.

Vanerne skal ændres

Peter Guldagers råd er at forklare, hvorfor man indfører nye tiltag. Når man fortæller, at det handler om at sikre sin egen og hinandens sundhed, er mange mere villige til at bruge lidt længere tid på en opgave for at få sikkerheden i top.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi vil jo gerne have, at alle kommer sikkert hjem, og at de lever mange år, efter de er gået på pension, siger han.

Ikke desto mindre kan det være svært at ændre folks metoder, hvis de altid har gjort tingene på en bestemt måde. Her anbefaler Peter Guldager at fokusere på, at det er vaner, der skal ændres. Det kan gøres ved at have fokus på en enkelt ting hver måned. Men det er også vigtigt, at arbejdsmiljørepræsentanten og ejeren går forrest. Så hvis man har aftalt, at masken altid er på i stalden, er det især vigtigt, at de to selv er konsekvente med det. En god rollemodel er afgørende for at ændre vaner blandt ansatte.

Erfaringer hjemmefra

Hver især fremlagde deltagerne på kursets sidste dag, hvad de havde arbejdet med for at gøre deres arbejdsplads mere sikker. En arbejdsmiljørepræsentant fortalte om en skrækkelig oplevelse, da de på gården skulle trække en traktor fri. Fordi man havde brugt det forkerte tov, flækkede det og fløj gennem førerhuset på den trækkende traktor, som var det et lyn. Med alt held slap føreren med livet i behold, da tovet lige akkurat missede ham, men oplevelsen har sat fokus på sikker fritrækning.

Andre steder var arbejdet fokuseret på at strukturere arbejdsmiljøindsatsen på bedrifterne ved hjælp af et årshjul - et værktøj, hvor alle bedrifternes kommende arbejdsmiljøaktiviteter er sat i system og er nemmere at sætte i gang. Det kan eksempelvis betyde, at stigerne altid tjekkes den første dag i maj.

Succes gentages

Arbejdsmiljøchef ved Seges, Helle Birk Domino, er glad for, at det endelig er lykkedes at stable en landbrugsrettet uddannelse på benene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg glæder mig til at se mange flere arbejdsmiljørepræsentanter på de kommende kurser, siger hun.

Seges har fået mange positive tilbagemeldinger efter kurset, og der er allerede folk, der vil tilmelde sig næste kursus. Dog regner Helle Birk Domino med, at det først bliver næste vinter, da det er den tid på året, hvor det er lettest for landbruget at sende ansatte væk i tre dage.

- Landbruget er et vigtigt og spændende erhverv, men det er også et erhverv med mange ulykker og stor risiko for nedslidning. På det lovpligtige kursus får man masser af viden, praktiske værktøjer og mulighed for at dele erfaringer med andre fra samme erhverv. Det er en god start til at højne arbejdsmiljøet, og det betaler sig - både i kroner og ører og i smil blandt medarbejderne. Det er en rigtigt god spiral at komme ind i, siger hun.