Et grundigere kig på ko-kassen og foderet skal forbedre køernes ydelse. 

Projektet "Husdyr 2.0" skal lave bedre analyser af det foder, dyrene indtager, og samtidig skal der udvikles nye analysemetoder, der skal kigge på koens efterladenskaber.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der laves masser af analyser i dag, men de udnyttes slet ikke optimalt. Der gemmer sig stor og uudnyttet viden om, hvordan vi optimerer kvægenes forhold, siger Niels Bastian Kristensen, konsulent ved Videncentret for Landbrug, Kvæg, til vfl.dk.

Han er leder af ”Husdyr 2.0”, der udover at effektivisere mælkeproduktionen skal være med til at dokumentere forhold, der har betydning for blandt andet fødevarekvalitet og bæredygtighed i produktionen.

1.500 kg mælk pr. ko

- Der er brug for mere objektive kriterier at styre efter. Mange landmænd bliver bombarderet med informationer om at gøre det ene eller det andet, og så bliver det et spørgsmål om tillid og postulater. Vi vil udvikle værktøjer, der giver mere objektive resultater, siger Niels Bastian Kristensen.

Han sætter også gerne tal på, når man spørger om forventningerne til ”Husdyr 2.0”.

- Vi håber på, at vi kan gå ud og hente op mod 1.500 kilo mælk på alle danske køer, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Niels Bastian Kristensen gør forskningen konkret, når han holder indlæg om emnet på den forestående KvægKongres 2013, der afholdes i MCH Herning Kongrescenter den 25. og 26. februar.