Der er udsigt til braklægning af et areal på størrelse med Fyn for at opfylde kravene om kvælstofreduktion i vandområdeplanerne. Og det er så alvorligt, at Bæredygtigt landbrugs formand, Flemming Fuglede Jørgensen, nu kræver, at ministeren griber ind øjeblikkeligt og tager reduktionskravene af bordet straks.

- Med de trusler om braklægning, som nu er på bordet, er vi i så alvorlig en situation, at ministeren er nødt til at tage planerne af bordet straks. Vi har set, hvordan det ser ud ved Norsminde Fjord, og nu viser beregninger, at halvdelen af jorden i Limfjordsoplandet skal braklægges. Det er meget, meget alvorligt, og det er ikke godt nok, at ministeren siger, at vi i 2019 får at vide, hvilke miljømål vi skal opfylde, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi vil ikke acceptere det. Hvad er det for en måde at behandle dansk landbrug på?

Flemmeing Fuglede Jørgensen, formand for Bæredygtigt Landbrug

Han mener, at det svarer til at give store virksomheder som Lego og Danfoss besked om, at de fra 2019 skal regne med kun at få lov til at bruge halvdelen af deres produktionsanlæg.

- Sådan kan man hverken behandle landbruget eller andre dele af det danske erhvervsliv, siger Flemming Fuglede Jørgensen.

Minister lyttede ikke

Han undlader ikke at gøre opmærksom på, at Bærdygtigt Landbrug allerede i efteråret 2016 talte med ministeren og hans topembedsmænd om de meget alvorlige konsekvenser, som vandområdeplanerne vil få.

- Ministeren tog ikke vores advarsler alvorligt, og jeg spurgte derfor, om han dermed mente, at jeg løj, når jeg skitserede konsekvenserne. Hans svar var bare, at han stolede på sine embedsmænd, fortæller Flemming Fuglede Jørgensen, som konstaterer, at advarslerne fra dengang nu desværre er blevet til virkelighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er simpelthen endt galt. Og det forudså vi i Bæredygtigt Landbrug, og derfor så vi os nødsaget til lillejuleaften sidste år at stævne staten for vandområdeplanerne for at sikre, at der også kan være landbrug i Danmark i fremtiden, siger han.

Unge tør ikke

Flemming Fuglede Jørgensen oplever lige nu en helt uacceptabel situation for landbrugserhvervet på grund af truslerne fra vandområdeplanerne.

- Mange landmænd er låst fast af truslen om braklægning, og deres værdier skrumper ind, og det kan få meget alvorlige konsekvenser, siger han.

Han kender unge landmænd, der ikke tør at købe ejendom, og han ser, at bankerne heller ikke tør at være med, fordi værdierne kan smuldre med et politisk pennestrøg.

- Vi vil ikke acceptere det. Hvad er det for en måde at behandle dansk landbrug på, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er ikke noget, der skal braklægges, for der er ikke problemer, siger han.