Der er noget at se til i en virksomhed med 65 ansatte. Det kan brødrene Kristian, Asger og Jørgen Thorsen på henholdsvis 50, 47 og 45 år snakke med om.

De overtog i 1989 faderens maskinstation i Nimtofte, der siden er vokset fra tre til 65 medarbejdere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 1994 opkøbte brødrene et landbrug ved Nimtofte, som i dag drives under navnet Østenfjeld Svinefarm med 660 søer plus tilhørende slagtesvineproduktion og et markbrug på 550 hektar.

I 2003 overtog de Tirstrup Maskinstation, hvor Jørgen Thorsen i dag er driftsleder. Året efter kom afdelingen i Allingåbro til, som ledes af Thomas Nielsen. Og undervejs er der opkøbt flere, hovedsageligt mindre, maskinstationer, som alle er lagt ind under de tre nuværende afdelinger.

Brdr. Thorsen driver også entreprenør- og vognmandsvirksomhed. Vognmandsdelen er udviklet over en årrække, og i dag er der cirka 20 lastbiler.

Seneste bedrift er et halmfyret varmeværk i Nimtofte, der efter planen skal forsyne Nimtofte by og Djurs Sommerland med varme.

Mange enheder

Med en traktorpark, der består af omkring 70 enheder, er professionalisme et helt centralt nøgleord hos Brdr. Thorsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det gælder også, når virksomheden skal forhandle traktorer, der som regel drejer sig om et pænt stykantal ad gangen.

I foråret 2007 investerede Brdr. Thorsen i 13 nye New Holland-traktorer, og samarbejdet med forhandleren spiller ifølge de tre indehavere en vigtig rolle, når det drejer sig om så store partier af maskiner.

- Når vi handler traktorer, drejer det sig i bund og grund om konkurrenceevne. Inden vi når frem til selve handelen, har vi lagt os helt fast på, hvilke traktorer vi vil have.

- Og når vi så mødes med forhandleren, forventer vi, at de er velforberedte, og at tilbuddet er skåret hundrede procent til fra starten, så vi straks har en endelig byttepris at forholde os til, siger Kristian Thorsen.

Handlen bestod dengang af otte styk T8040 med en maksimal effekt på 337 hestekræfter og fem T7550 med en effekt 216 hestekræfter inklusiv power boost. Tre af de 13 traktorer kom til afdelingen i Tirstrup, mens de resterende 10 kom til Allingåbro, og de 13 blå har nu kørt mellem 400 og 800 timer hver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

17 brugte i bytte

I alt 17 brugte traktorer indgik i handelen, så det samlede antal traktorer blev reduceret med fire enheder - helt i tråd med virksomhedens løbende udvikling i retning af færre og større traktorer for at spare på lønomkostningerne.

Også forbruget af brændstof er i fokus.

- Vi kører brændstofmålinger på alle vore traktorer, da det er et vigtigt fokusområde for os, fortæller Kristian Thorsen.

- Vi ser også på, hvor enkle traktorerne er at betjene, for det skal være sådan, at enhver med et normalt kendskab til traktorer skal kunne sætte sig op, starte og køre en af dem, vurderer han.

Den mangeårige handelspartner er Lyngfeldt A/S, og det gode samarbejde er én af grundene til, at man i dag stadig kører ”i blåt” hos Brdr. Thorsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har også holdt fast ved New Holland som traktormærke igennem så mange år, fordi traktorerne indfrier vore forventninger ud fra driftssikkerhed, indkøbspriser, vedligeholdelses-omkostninger og gensalgsværdi. De går fint op i en højere enhed, lyder meldingen fra den østjyske maskinstationsejer.

Common rail implementeret

T8040-traktorerne afløser flere TG285-modeller, og af forskelle mellem de nye og brugte maskiner er, at common rail-motorteknologien er 100 procent implementeret i T8040. Og ifølge det østjyske firma trækker T8040’erne da også fint og er gode til tunge opgaver som eksempelvis kørsel med store gyllevogne og bigballepressere.

De fem T7550-traktorer er valgt, fordi de med deres trinløse transmission nemt klarer læsseopgaver med frontlæsser, mens traktorerne også giver fordele ved frakørsel fra finsnittere, hvor det er rart ikke at skulle skifte gear manuelt.

- Jeg tror, den trinløse transmission er fremtidens transmissionstype, og det vil også give traktorerne en højere gensalgsværdi, siger Kristian Thorsen.

Det skal være udfordrende

Kristian Thorsen medgiver, at det har været nødvendigt at tjene penge hele tiden for at kunne udvikle virksomheden til det, den er i dag med i alt 65 medarbejdere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En ulempe ved at blive større er, at det administrative sluger flere ressourcer. Ellers har vi lige fra starten valgt at satse på det, som vi er gode til, nemlig maskinstationsdrift, som i dag udgør cirka 80 procent af vores omsætning, siger han.

Men der er også fordele ved at vokse sig stor og beskæftige sig med flere aktiviteter.

- Det er mere udfordrende for både os selv og vore medarbejdere. Desuden er der noget at lave hele året, og det gør det nemmere at tiltrække gode medarbejdere, forklarer Kristian Thorsen.