Softrak kan beskrives som en mini-pistemaskine på grund af sin konstruktion og lave marktryk. Maskinen bygges i England, og er udstyret med en 120 hestekræfters motor, der trækker tre store hydraulikpumper til fremdrift og drift af redskaberne. Maskinen er bygget til at arbejde i strandenge, lavbundsarealer, vådområder og lignende.

- Vi havde længe ledt efter en maskine, der var bygget til dette, og som stadig havde kapacitet og kraft nok til de opgaver, der ligger i disse naturtyper. Den kører på gummibælter med bløde kanter, og det gør det mere skånsomt at vende og dreje, når der er lidt blødt, og naturen er i fokus, fortæller Nickolai Schlechter, der sammen med Martin Ellekilde ejer virksomheden Gribskov Stuboggren.dk ApS.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Redskaber til skoven

Softrak-maskinen kan udstyres med en række forskelligt udstyr, alt efter anvendelse. Hos Gribskov Stuboggren.dk er maskinen udstyret med et hydraulisk spil bagpå, en trepunktslift, samt kamera for og bag.

- Vi kan også udstyre maskinen med fjernstyret skovkran med spil og tømmerlad til udkørsel af stammer og grene. Flishugger og to meter slagleklipper er også redskaber, som vi har klar til den. Den er let at omstille og starte op, da vi kan transportere den på vores egne lastbiler og kan derfor løse både store og små opgaver, siger Nickolai Schlechter.

Grønt aftryk

Nickolai Schlechter forklarer, at målet for anvendelsen af Softrak-maskinen hos Gribskov Stuboggren.dk er at kunne producere og levere "grønt affald" fra naturområder som eksempelvis strandenge og vådområder til virksomhedens samarbejdspartnere, som eksempelvis virksomheden Solum A/S, sådan at materialet kan bruges videre i systemet til kompost, økologisk gødning og på sigt måske til varme i biogasanlæg.

- Dermed kan vi måske etablere et grønt aftryk samtidig med, at vi løser nogle opgaver, der ikke rigtig bliver løst i større omfang pt, siger Nickolai Schlechter.

Han forklarer også, at der er meget stor fokus på dette i eksempelvis England, hvor der i øjeblikket kører større og længerevarende statsstøttede forsøg på at udnytte den store pulje af energi, der ligger på disse arealer, som i forvejen har et plejekrav igennem deres udpegninger af naturtype.