Det kan ifølge Socialdemokratiets fødevareordfører Simon Kollerup koste de danske mælkeproducenter et tab på cirka 80 millioner kroner, hvis ikke det lykkes miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen at forhandle en forlængelse af kvægundtagelsen hjem.

Undtagelsen udløb 1. august, og nu har Simon Kollerup mistet tålmodigheden:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det har stået klart fra starten, at det så meget svært ud.

Simon Kollerup (S), fødevareordfører

- Det er ganske problematisk, at kvægundtagelsen, som er til hjælp for vore kvægbønder, er udløbet 1. august. Regeringen er ikke i stand til at give et klart og entydigt svar til kvægbønderne om, hvordan de er stillet netop nu. Det er en regning til mælkebønderne på op mod 80 millioner kroner, og det har et erhverv, som er i krise, ikke råd til at honorere. Derfor er sagen meget alvorlig, og når der er gået en måned, siden kvægundtagelsen udløb, har vi brug for et meget hastigt svar fra regeringen, siger Simon Kollerup til Maskinbladet.

Ser svært ud

Han peger på, at ifølge de bilag, Folketinget har modtaget, har regeringen siden februar forsøgt at få Landbrugspakken til at passe med kvægundtagelsen:

- Det har stået klart fra starten, at det så meget svært ud, og nu få vi så beviset for, at det ikke er lykkedes for regeringen at få det på plads, inden undtagelsen udløb. Socialdemokratiet vil gerne gøre noget positivt for miljøet, men også for vore landmænds rammevilkår. Så er det frustrerende, at se på, at regeringen på den måde ser ud til at have tabt kvægundtagelsen og dermed sender en stor regning til vore kvægbønder. Derfor har vi behov for at få regeringens plan lagt frem. Meget tyder på, at kvægundtagelsen er tabt, når vi ikke har haft et direktivmæssigt grundlag siden 1. august, og regeringen er ikke i stand til, som det jo har været tilfældet tidligere, at opnå en forhåndsgodkendelse om at kunne fortsætte, siger Simon Kollerup videre.

Undtagelse udfordret

Han finder, at det alt i alt tyder meget på, at det med regeringens vævende svar står tydeligt, at kvægundtagelsen er meget udfordret:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er bekymrende al den stund, at den er officielt udløbet. Frem for alt frygter jeg, at den del af dansk landbrug, der er presset så hårdt, som det i den grad er tilfældet med kvæg- og mælkebønderne, ikke har råd til den ekstraregning, som nu kommer. Det vil betyde bedriftslukninger, og et erhverv i knæ som vælter, siger Socialdemokratiets fødevareordfører.