Vil du have succes som landmand?

Så skal du selvfølgelig være en dygtig fagmand og tænke strategisk, men ikke mindst have en professionel tilgang til ledelse - og det er der ingen vej uden om. Slet ikke i 2018. Det er ikke mindst vigtigt i forhold til at have det gode og tillidsfulde samarbejde med banken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det ved Michael Haahr Andersen, afdelingsdirektør i Jyske Bank alt om.

- God ledelse af virksomheden er simpelthen lig med troværdighed i vores verden, siger han.

- Kravene til at lykkes som landmand er hårdere end nogensinde før. Og de handler om meget mere end at have styr på gødningsplaner, huldstyring og kimtal. At drive en effektiv landbrugsproduktion handler i høj grad om at være en dygtig virksomhedsleder. Vi er selvfølgelig stærkt interesserede i at have kunder, som vi kan hjælpe med at udvikle stærke landbrugsvirksomheder. Jyske Bank har mange landbrugskunder, men vi er meget beviste om, at huske på, at vi arbejder med virksomheder, ikke med landmænd. Og virksomheder kræver ledelse på et andet niveau, end mange landmænd er vant til, også selv om der i landbruget er stigende opmærksomhed om ledelse, fortæller Michael Haahr Andersen.

Temadage over hele landet

Derfor besluttede Jyske Bank at slå et slag for den gode ledelse og holdt fornylig i samarbejde med Seges fire temadage fordelt over hele landet. Her fortalte tre landmænd, hvordan de på hver deres måde har professionaliseret ledelsen. En har valgt at etablere en professionel bestyrelse, en anden at etablere et gårdråd, hvor hvert medlem har sit eget særlige ansvarsområde, mens den sidste har haft udbytte af at tilknytte en mentor.

- Det er selvfølgelig forskellige erfaringer, som de tre har gjort. Det vigtige er dog, at de har taget aktivt stilling til, hvad det er de vil, og hvad de tror, er den bedste løsning for deres virksomhed. Fra en bankmands synsvinkel er det med til cementere indtrykket af en virksomhedsleder, der har den rigtige tilgang og tager rollen på sig. Det giver altså troværdighed og alt andet lige bedre muligheder i samarbejdet, siger Michael Haahr Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jyske Bank udfordrede også sine landmandskunder med træningsøvelser om ledelse.

- Det var reelt et mini-kursus, som vi holdt, men det er nok nemmere at trække landmænd til en temadag, end til et kursus. I hvert fald, når det er Jyske Bank, der arrangerer, siger Michael Haahr Andersen.

Kursus eller temadag, så var der under alle omstændigheder en dag, som var godt brugt, hvis man spørger svineproducent Brian Munk fra Beder. Det er meget værd, at kunne hente inspiration hos kolleger, der er gået nye veje, vurderer han.

- Jeg fik meget at tænke over ved at høre om de forskellige modeller, som de tre landmænd har valgt. Jeg kan genkende en del af overvejelserne, og der er helt klart nogle elementer i oplæggene, som jeg vil kunne bruge i vores egen organisation. Vi kan plukke de bedste ting, siger Brian Munk, som driver sin produktion i I/S sammen med tre familiemedlemmer.

- Det øvrige program med øvelser og debat gav også god mening med udgangspunkt i praksis, og nogle der vidste, hvad de talte om. Der var i hvert fald værdi for mig i at bruge en dag på det, konkluderer Brian Munk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Inspiration fænger

I Branderslev ved Nakskov er Morten Theis Larsen, som primært er planteproducent med roer, byg og hvede, også veltilpas med, at han rev en dag en ud af kalenderen.

- Det der fængede mig, var ordet "inspiration". Jeg har for to år siden solgt 120 hektar fra for at gøre min produktion lidt nemmere. Men efter et landmandsliv, hvor man hele tiden har skullet ekspandere, hvordan finder man så inspirationen, når man drosler bedriften ned, siger Morten Theis Larsen.

Han har aldrig været til et møde, hvor landbrugskonsulenter udlagde mulighederne, men at høre erfaringer fra praktikere gav langt bedre mening. Og forventningerne blev indfriet.

- Jeg fik det, jeg kom efter, nemlig en masse inspiration. Ikke kun fra de tre landmænd, men også fra oplægsholderne fra Jyske Bank og de andre oplægsholdere. Jeg tog en masse med hjem fra dagen, som jeg kan tænke videre over, siger Morten Theis Larsen.