Hos Andels-Kartoffelmelsfabrikken Midtjylland, AKM, har man store vækstambitioner, og i disse år er man i fuld gang med blandt andet at optimere og udvide virksomhedens fabrik i Brande, så målsætningerne kan indfries.

Tilbage i 2011 producerede AKM i Brande cirka 40.000 tons kartoffelmel. Sidste år var det tal steget til 70.000, og næste år forventer man en produktion på hele 80.000 tons, og det kan fabrikkens eksisterende produktion ikke levere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er afgørende for os, at fabrikken står klar midt i august, hvor der er kartofler, ellers bliver det rigtig dyrt for os. Jo længere kartoflerne ligger, jo mere stivelse taber de, og derfor skal vi i gang med det samme for at sikre kvaliteten.

Jørgen Bæk - direktør i AKM

Vækst hvert år

- Siden EU-kvoterne for kartoffelmelsproduktion blev ophævet tilbage i 2011, er vi vækstet hvert år, og vores eksisterende produktion kan simpelthen ikke længere følge med. Førhen konkurrerede vi desuden meget med avlere i Holland og Tyskland, men fordi deres kartofler er yderst velegnede til pommes frites, som har opnået voldsom popularitet især i Asien, er der opstået et hul i markedet. Og det hul vil vi gerne være med til at fylde ud, siger AKM's direktør, Jørgen Bæk.

Ny indlevering

Virksomheden igangsatte sidste forår en større udvidelse af fabrikkens procesanlæg, hvor man blandt andet byggede en ny indlevering. I år er turen kommet til en udvidelse af selve produktionen, og netop nu arbejdes der på højtryk for at få fabrikken klar til den nye sæson midt august. Derfor har man valgt at alliere sig med den tekniske servicepartner Intego i forbindelse med den store el-entreprise.

- Det er afgørende for os, at fabrikken står klar midt i august, hvor der er kartofler, ellers bliver det rigtig dyrt for os. Jo længere kartoflerne ligger, jo mere stivelse taber de, og derfor skal vi i gang med det samme for at sikre kvaliteten. Netop derfor er det afgørende med samarbejdspartnere, som er fleksible og ikke mindst til at stole på, siger Jørgen Bæk.

30 medarbejdere

Intego har gennem de sidste mange år været engageret i AKM som servicepartner og var sidste år også med til at opføre den nye indlevering. Netop nu har virksomheden hele 30 medarbejdere tilknyttet produktionsudvidelsen, hvor man arbejder med alt fra kabeltrækning og tavlemontage til maskininstallationer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har den store fordel, at vi kan trække på medarbejdere fra flere af vores mange afdelinger, så vi altid kan håndtere perioder med spidsbelastning og store projekter som dette. P.t. har vi cirka fem mand beskæftiget på selve bygningsdelen, mens resten er i fuld gang med maskininstallationer. Næsten alle maskiner udskiftes med nye, og selve grundinstallationens samlede effekt fordobles fra 13 megawatt til hele 26 megawatt, siger serviceleder i Intego, Theis Kylkjær, der har sit udgangspunkt i Integos afdeling i Herning.

Den igangværende produktionsudvidelse tæller en ny stivelsesfabrik, en ny inddamper, en ny bunker samt et helt ny maskinindlæg i de eksisterende bygninger, og Intego har ansvaret for alle bygningsinstallationerne.