Agrometer forventer sig rigtig meget af den nye SDS 8000 gylleudlægger fra den danske producent, som har hjemme i Grindsted.

- Vi har kørt test i nu tre år med den nye kranarm, som vi kan vise frem i den endelig version for først gang på Agritechnica, fortæller Peter Pedersen fra Agrometer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fortæller, at der har kørt to gylleudlæggere med en kranarm på Sjælland i henholdsvis to og tre år, og derfor er systemerne gennemtestede.

- Med den nye kranarm holder vi udlæggeren kørende mere glidende, og på store marker, som deles op med udlæggeren på grund af stort areal, kan udlæggeren færdiggødes cirka 10 procent hurtigere med det nye system, fortæller han.

- Det skyldes, at man ikke længere er tvunget til at følge slangens spor, når der køres retur og slangen samles op på udlæggeren. Dermed kan der køres i et langt mere effektiv mønster og der spares tid, og man undgår overdoseringer ved vendepunkter med maskinen.

Den nye udlægger kan dermed skifte over i næste sprøjtespor på marken og kranarmen sørger for at trække slangen med over til næste sprøjtespor.

Luft under maskinen

Foruden den nye kranarm er der kommet en elektrisk hydraulisk styring af slangerullen på udlæggeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På de tidligere modeller var det et snekkeaksel, som sørger for at køre slangen ordentligt på slangerullen uden nogen form for justering fra kabinen. Det betyder også, at hvis der går det mindste galt, og slangen rulles forkert på, kan hele slangen ikke være på rullen, og man skal starte forfra. Nu kan chaufføren overtage styringen på slangerullen og det kan give en fordel i flere situationer, påpeger Peter Pedersen.

Desuden kan den nye udlægger monteres med luftkompressor med to formål: At blæse slangen ren for gylle og regulere lufttrykket i hjulene på udlæggeren.

At rense slangerne med luft kan Agrometer også klare fra pumpevognen, hvor vand og trykluft klarer rensningen.

- En skumbold fra pumpevognen skydes igennem slangerne med trykluft, som tilpasser sig de forskellige slangestørrelser på fire og seks tommer. Det betyder, at når arbejdet er afsluttet hos en kunde,sørger maskinen for at tømme slangerne fuldstændigt og minimere risikoen for gylleudslip, påpeger Peter Pedersen.

Agrometer leverer op til seks tommer fødeslange og fire til fem tommer slange på udlæggeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Otte fordelere

Slangebommen kan leveres i en bredde op til 36 meter, hvor det med otte Harsø-fordelere er muligt at sektionsafblænde ned til 24 meters arbejdsbredde.

- Vi kan både køre 24, 30 og 36 meter med den nye udlægger, forklarer Peter Pedersen, og fortsætter:

- Det gør vi med i alt syv fordelere, og hvis der leveres en kranarm på udlæggeren, så sætter vi en ottende fordeler på, som styrer gylleudbringningen lige bag maskinen, når den kører retur. På den måde giver vi kun gylle i maskinens bredde, når slangen rulles sammen.

Ny kabine

Selve gylleudlæggeren har fået et facelift i form af nye frontplader, også er kabinen opdateret til den nyeste Claas-kabine på markedet.

- Vi har i alle år fået kabinerne leveret fra Claas, og dermed benyttes den nyeste Claas-kabine derfor også på vores maskiner, fortæller Peter Pedersen, som fortæller, at enkelte SDS 7200 maskiner i sæson 2015 også er leveret med den nye kabine.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han kan også fortælle, at der allerede er solgt to af de nye maskiner i Danmark og to i udlandet.

- Vi glæder os til at vise maskinen frem på Agritechnica, og vi forventer os rigtig meget af den nye maskine både for det danske, men også for eksportmarkedet i resten af Europa.