I maskinbranchen er der enighed om, at fremtidens maskiner bliver mindre og ikke længere kræver, at landmanden sætter sig bag rattet for at kunne udføre arbejdet på marken.

Og når der ikke længere er behov for arbejdskraften som ressource i marken, kan maskinerne arbejde i langt længere tid end tidligere, og derfor kan man begynde at reducere maskinernes størrelse. Det har den fordel, at det belaster jorden langt mindre end i dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var hovedbudskabet, da Jonas Toft Andersen, projektleder i Harvest research and advanced engineering hos Agcos udviklingsafdeling i Randers holdt oplæg på Seges' økonomikongres i Billund.

- Fremtiden er umulig at forudse i detaljer. Men der er mange, der mener, at udviklingen bliver lige så voldsom, som den gang hesten blev sat på pension, siger Jonas Toft Andersen.

De nye maskiner kommer til at revolutionere den måde, maskinerne i dag arbejder på.

- Nye teknologier gør, at individuelle maskiner hænger sammen ved hjælp af avancerede kommunikationssystemer. Den næste generation kommer til at gøre de samme ting, som vi gør i dag. Bare langt mere effektivt, forklarer Jonas Toft Andersen.

Omvendt styring

De maskiner, der udvikles til fremtiden, bliver mere intelligente og kan udnytte data direkte, så maskinen løbende kan indstille de mindste detaljer, så man udnytter kapaciteten mest optimalt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Traktorens opgave vil i fremtiden i langt højere grad være, at levere energi til redskabet. Og samtidig bliver arbejdsfordelingen anderledes. Redskaberne kommer til at tage styringen over traktoren, hvor det i dag er omvendt, forklarer Jonas Toft Andersen.

Autostyring og digital kontrol af maskiner bliver en del af den virkelighed, landmændene skal vænne sig til. Derfor bliver landmandens rolle i fremtiden en anden end den er i dag, når det gælder arbejdet i marken.

- Fremtiden går mod autonome maskiner. Autostyring er i dag allerede en del af de maskiner, der bruges i dag. Vi skal være i stand til at dele data, som skal analyseres og udnyttes i samme ombæring. Det kommer vi til at se langt mere af, efterhånden som teknologierne bliver udviklet, siger Jonas Toft Andersen.

Landmandens rolle bliver derfor i højere grad at overvåge og justere indstillinger for maskinerne, mens de kører i marken.

- Den største udfordring, de autonome maskiner står overfor er, at de ikke nødvendigvis kan se den verden, der omgiver dem. Der er nogle ting, der gør at tingene er lidt sværere i forhold til automatiseringen, siger Jonas Toft Andersen.