En opsigelse er afslutning på et arbejdsforhold. Og uanset hvor god begrundelsen er, f.eks. virksomhedens økonomiske situation, vil det altid påvirke medarbejderen negativt. Det er aldrig rart, at være den person, der er i overskud.

En svær ledelsesmæssig opgave

Uanset hvilke ledere jeg taler med, nævner de stort set alle, at opsigelser er en af de værste ledelsesmæssige opgaver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Medarbejdere kan blive meget vrede eller kede af det, og selv de bedste tidligere samarbejdsforhold kan ende i konflikter ? personlig som fagretslige. Men det er muligt at forbygge ved at bruge nogle af nedenstående råd.

Skriftlig opsigelse sikrer mod tvivl

En opsigelse bør altid være skriftlig og skal underskrives af medarbejderen.  Dermed kan du sikre dig, at der ikke opstår tvivl om, hvornår opsigelsen er foretaget og dermed fratrædelsestidspunkt og ophør af din lønforpligtelse.

Uanset hvor velbegrundet opsigelsen er, kan medarbejderen føle skuffelse og vrede.  Selvom du har de bedste intentioner om at gøre det godt for medarbejderen, kan du ikke forvente, at medarbejderen er parat til at modtage dette, når den faste hverdag, eksistensgrundlaget, og ofte også identitet, på få minutter er revet væk.

Gør derfor selve opsigelsen til en kortvarig samtale. Aftal samtidig et møde en af de efterfølgende dage. På dette tidspunkt vil medarbejderen have haft tid til at gennemtænke situationen og har måske allerede orienteret sig mod nye muligheder. Dermed er der mulighed for en saglig samtale, og medarbejderen forlader arbejdspladsen på en god måde med et godt minde om dig som arbejdsgiver. Dette kan være med til at forebygge afprøvning af fagretslige spørgsmål.

Giv altid en opsigelsesgrund

Normalt vil man altid anbefale, at der er en saglig opsigelsesgrund. Hvis du ikke er medlem af arbejdsgiverorganisation, er der faktisk ikke krav om opsigelsesgrund. Men som du kan læse nedenstående, er der visse forhold, som kan give fagretslige problemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor kan angivelse af opsigelsesgrund forhindre, at opsigelsen - eller omstændighederne omkring denne - tolkes med begrundelse i forskelsbehandling på grund af race, hudfarve, religion eller tro, politisk anskuelse, seksuel orientering, alder, handicap eller national, social eller etnisk oprindelse.

Er din medarbejder gravid eller har barselsorlov, er det bedste råd vedrørende opsigelse: Lad være!

Ethvert fagforbund vil prompte reagere, hvis en medarbejder opsiges omkring en graviditet. I disse sager er der omvendt bevisbyrde, hvilket betyder, at du som arbejdsgiver skal kunne bevise, at barsel/graviditet end ikke var medvirkende årsag til opsigelsen. Og det kan være meget svært.

Vigtigt at bruge advarsler

?Nu kan det være nok! Nu har jeg set på det for længe! Nu ryger han ud?.

Denne udtalelse kan være forklaring på en opsigelse. Opsigelsen kan dog betragtes som usaglig, da medarbejderen med rette kan sige, at vedkommende ikke var klar over, at han eller hun ikke levede op til de forventninger, arbejdsgiveren havde.  Arbejdsgiveren har jo set handlingen mange gange uden at bruge ledelsesretten til at påtale forholdet og forlange en ændring.  I sådanne tilfælde er det vigtigt at bruge advarsler

Artiklen fortsætter efter annoncen

En advarsel skal indeholde en præcis beskrivelse af den uønskede adfærd, samt hvilke konsekvenser det vil få, hvis adfærden ikke ændres omgående (for eksempel medføre opsigelse)

Advarslen skal falde straks, når der er gjort noget forkert.  En forseelse, der ikke giver anledning til hurtig reaktion, kan ikke være særlig alvorlig. Og hvis du gennem længere tid har været vidne til, at medarbejderen har sjusket med sit arbejde uden at påtale dette, har du accepteret medarbejderens handlinger, og derfor kan dette ikke bruges om opsigelsesgrund.

Fritstilling med fuld løn

En opsagt medarbejder har pligt til at møde på arbejde i opsigelsesperioden. Nogle arbejdsgivere vælger dog at fritstille medarbejderen.  Dette kan være aktuelt, hvis forholdet mellem arbejdsgiver og medarbejder er meget dårligt, eller der er risiko for, at medarbejderen skader arbejdspladsen.

Medarbejderen fritages for at arbejde og stå til rådighed, men du har som arbejdsgiver fuld lønforpligtelse. Medarbejderen kan tage nyt arbejde, men du kan forbeholde dig ret til at modregne i lønnen:

Hvis medarbejderen får nyt arbejde til en lavere løn, skal du betale differencen, så medarbejderen ikke lider tab i fritstillingsperioden. Får medarbejderen den samme eller en højere løn, bortfalder din lønforpligtelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis du fritstiller, skal vilkår for fritstillingen fremgå af opsigelsen.