Danskerne har altid været et rejselystent folk. Det gælder også for de unge i landbrugssektoren. Unge under uddannelse har gennem tiderne rejst ud og lært om landbrug under fremmede himmelstrøg. Rejser, som har givet indsigt, inspiration, venskaber og viden af stor værdi for resten af livet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et praktikophold i udlandet giver desuden internationale, faglige og menneskelige kvalifikationer, som bliver nogle af de mest efterspurgte i erhvervslivet i årene fremover.

Nu har nye de regler "PIU" gjort det endnu mere attraktiv at lægge dele af sin erhvervsuddannelse, herunder landbrugsuddannelsen som praktik i udlandet.

Det er nemlig muligt, at få godtgjort opholdet i udlandet som en del af praktikken i den danske landbrugsuddannelse.

Der er tale om praktik i perioden til og med 2 hovedforløb. Og der er ikke kun tale om de traditionelle destinationer som Australien, USA, New Zealand. Det gælder hele verden.

PIU står for praktik i udlandet, og ordningen, som er et dansk mobilitetsprogram, giver mulighed for, at praktikopholdet kan blive godkendt som en del af den danske landbrugsuddannelse, samtidig med at der gives økonomisk tilskud til eleven eller den danske arbejdsgiver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Støtte til rejser

Der findes to former for udsendelser: En skoleudsendelse eller udstationeringsmodel, hvilket er en udsendelse efter aftale med en dansk læremester.

Med en godkendt uddannelsesaftale med en dansk arbejdsgiver og med praktikophold i udlandet i mindst en måned og maksimum 19 måneder yder AER (Arbejdsgivernes Elev Refusion) følgende støtte:

* Udgifter til rejse ud og hjem - også når du skal på skoleophold i Danmark.

* Udgifter til flytning ud og hjem.

* Udgifter til lønforskel mellem den danske og den udenlandske elevløn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I praksis betaler den danske arbejdsgiver udgifterne og får så refunderet udgifterne 100 procent efterbetalt fra AER.

Når det gælder en skoleudsendelse, yder AER også støtte til praktikopholdet. Organisationen yder støtte til rejseudgifter til samtalen med arbejdsgiveren i udlandet, udgifter til rejser ud og ind - også når eleven skal på skole.

Desuden dækker AER blandt andet udgifterne til flytning ud og hjem, halvdelen af boligudgifterne og indskud eller gebyr til en ejendomsmælger.

Alle udgifterne skal imidlertid kunne dokumenteres overfor AER. Derfor er det vigtigt at gemme alle kvitteringer.

Forudsætningen for at få støtte fra AER og for at få blåstempling som en del af uddannelsesforløbet er, at praktikstedet er forhåndsgodkendt.  Godkendelsen fortages af studievejledningen på Jordbrugets Uddannelsescenter Århus, som også hjælper med det formelle omkring uddannelsespraktik i udlandet.