Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

5.000 nye arbejdspladser i svinesektoren

Af Maskinbladet - 2. jun. 2016 KL. 08:37

Anbefalinger ventes at kunne øge eksporten med fem milliarder kroner og skabe 5000 nye arbejdspladser i Danmark.

Svinesektorens Vækstpanel præsenterer i dag en rapport med anbefalinger, der skal bidrage til at bremse faldet i produktionen af danske slagtesvin.

Anbefalingerne ventes at kunne skabe 5000 nye arbejdspladser i Danmark og øge eksportindtægterne med over 5 milliarder kroner. Vækstpanelets anbefalinger kommer, mens den danske svinesektor står i en historisk krise.

citat startcitat start

Vi står i en historisk krise, hvor det ikke er nok at bede andre om hjælp.

- Karen Hækkerup, direktør for L&F

citat slutcitat slut

Vi skal forbedre os

- Det er næppe set før, at et samlet erhverv kommer med anbefalinger til, hvordan man selv kan forbedre sig. Vores anbefalinger er ikke bare en masse krav til andre, men også en erkendelse af, at man i svinesektoren skal forbedre sig markant, hvis udviklingen skal vendes, siger formand for Svinesektorens Vækstpanel, Karen Hækkerup.

I alt rummer vækstpanelets rapport 32 anbefalinger, hvoraf de 17 er rettet mod erhvervet selv.

- Vi står i en historisk krise, hvor det ikke er nok at bede andre om hjælp. Vi har derfor i Vækstpanelet haft stort fokus på, hvordan de danske slagtesvineproducenter og slagterierne kan hjælpe sig selv. Heldigvis ser det ikke fuldstændig umuligt ud. Der er potentiale til at skabe flere job og øge indtjeningen, men det kræver en fælles indsats, siger Karen Hækkerup.

Der skal sættes ind nu

De danske svineproducenter har i gennemsnit tabt 35,50 kroner pr. slagtesvin siden år 2000. Men hvis politikerne og svinesektoren i fællesskab følger Vækstpanelets anbefalinger, så er der et betydeligt vækstpotentiale.

Samtidig har det anderledes dystre udsigter, hvis ikke erhvervet sætter ind nu.

Vækstpanelet anslår, at hvis der ikke bliver gjort noget for at forbedre økonomien i den danske slagtesvineproduktion, så står Danmark til at miste yderligere 7.500 arbejdspladser frem mod 2027.

Til 2004 niveau

Blandt anbefalingerne finder man opfordringer om mere stordrift, nye partnerskabsformer og nye afsætningsområder indenfor bæredygtige kvalitetsfødevarer. Samtidig lægges der også op til, at udnytte de muligheder den nyligt vedtagne fødevare- og landbrugspakke har givet landmændene.

- Vi har noget at bidrage med til det danske velfærdssamfund. I en tid, hvor der er brug for ufaglærte arbejdspladser uden for de større byer, kan vi byde os til. Derfor er det så afgørende, at vi får den danske slagtesvineproduktion op på et højere niveau, der svarer til, da produktionen var på sit højeste i 2004, siger Karen Hækkerup.

Rapporten bliver præsenteret ved en konference på Christiansborg i dag fra klokken 14.00.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame