NHS Maskinfabrik er klar med en opdatering af den store NHS 450 flishugger, som klarer stammer op til 45 centimeter.

En af målsætningerne var, at skabe en teknik, der brugte mindre diesel pr. kubikmeter flis. Det lykkedes med en 20 procent reduktion af svinghjulskiven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi producerer ikke luft i maskinen. I stedet for at blæse flis ud, som de eksisterende flishuggere gør, så kaster vi det ud, fortæller teknisk direktør Ejner Husted, NHS Maskinfabrik.

Teknikken kræver ifølge producenten en væsentlig lavere energitilførsel.

- Samtidig har vi lavet nogle ændringer i huggeprocessen, som også giver en besparelse på brændstof. Det er jo væsentligt, når man arbejder med flisproduktion, at CO2-udslippet reduceres, siger han.

Nemt vedligehold

Opdateringen omfatter også en ting, der skal gøre det nemmere at bruge maskinen. Der er blandt andet bygget en styringsautomatik ind, og desuden har ergonomien fået et løft.

- Vi har skabt en bedre arbejdsstilling ved det nødvendige, daglige vedligehold. De sliddele, som hugger træet, skal tilses hver dag. Og da det er en stor maskine, er det vigtigt, at de er nemt tilgængelige, fortæller Ejner Husted.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En anden nyhed er, at NHS Maskinfabrik giver fem års driftsgaranti på huggeskiven. Der har indtil nu været den vanlige et års garanti og to års reklamationsret.

- Vores erfaring med maskinen giver os mulighed for at garantere, at huggehjulet er i drift i fem år, hvis det ikke er misligholdt. Garantien hænger sammen med en serviceaftale, forklarer han.

Fin flis giver penge

Flishuggeren er primært tiltænkt den professionelle skoventreprenør, som hugger flis til industrielt brug. Derfor har fliskvaliteten været i fokus, da man udviklede opdateringen.

- Afsætningen af produktet afhænger rigtig meget af kvaliteten, når det handler om flis. Der er stor forskel på, hvad man kan få for den rigtige kvalitet i forhold til ringere kvalitet, når man leverer til kraftvarmeværker, forklarer Ejner Husted.

Opdateringen er udviklet af NHS sammen med en industriel designer, en BSE-ingeniør og en ERFA-gruppe, som har taget udgangspunkt i de ting, der fungerede ved den eksisterende flishugger og tilpasset de nye tiltag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Teknik lige i øjet

NHS har oplevet stor efterspørgsel på maskinen efter opdateringen, som indtil videre er så ny, at den kun har været ude at køre hos én kunde. NHS har dog netop solgt yderligere to styk og er desuden i forhandlinger om salg af den fjerde og femte maskine.

Ejner Husted er godt tilfreds med den foreløbige efterspørgsel og forklarer den med maskinenes robusthed og særligt dens kapacitet.

- Det er selvfølgelig svært at stille en konkurrence op mellem flishuggere, for det afhænger af, hvilken type og tykkelse træer den kan tage. Men hvis man kunne stille op til en konkurrence på hastighed, så stillede vi gerne op mod hvem som helst, lyder det selvsikkert fra Ejner Husted.

Han forventer, at der kan være endnu en opdatering af flishuggeren på vej om nogle år.

- Hvis vi laver endnu en opgradering, bliver det på udformning og design. Fordi teknikken er vi helt tilfredse med, fortæller han.