I maj måned 2003 drog man et lettelsens suk i biogasbranchen.

På Christiansborg var flere politiske partier endelig nået til enighed om en fremtidig løsning for biogasanlæg, der på det tidspunkt stod uden en aftale for prissætning af el-produktionen fra anlæggene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men siden har der hersket stor forvirring i branchen, fordi aftalen alligevel ikke er udmøntet i en lov. Dermed har branchen reelt står uden sikkerhedsnet i form af en politisk vedtaget aftale om elregningsprisen i 15 måneder.

Det skyldes først og fremmest, at biogaslovgivningen har været en lille flig af et større lovkompleks vedrørende omlægning af den decentrale el-produktion.

Det har betydet, at etableringen af nye biogasanlæg har været yderst begrænset.

Usikkerheden blev i starten af ugen afløst af en politisk aftale på energiområdet. Samtlige partier med undtagelse af Enhedslisten bakkede op om aftalen, der blandt andet skal resultere i to store vindmølleparker.

Altid merpris

Med i forliget er også en aftale om, at el fra biogasanlæg skal afregnes med 60 øre pr. kWh de første 10 år og derefter 40 øre pr. kWh de næste 10 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det vækker begejstring hos Bruno Sander Nielsen, sekretær for Brancheforeningen for Biogas.

Han glæder sig særligt over, at der i forliget ligger intentioner om, at biogas altid skal udmønte sig i en merpris i forhold til naturgas.

- Der vil være en fast afsætning af energi fra biogasanlæg til de decentrale kraftvarmeværker, fordi naturgassen skal følge de almindelige salgsbetingelser, og det betyder, at der ydes et pristillæg for biogas på 26 øre, siger han.

Bruno Sander Nielsen påpeger, at der med forliget imidlertid er kommet et nyt problem.

- Aftalen betyder, at den hidtidige aftagepligt af prioriteret strøm i form af for eksempel vindenergi eller energi fra biogasanlæg ophæves.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg forventer, at administrationen i praksis bliver sådan, at biogassen altid bliver aftaget, for ellers eksplodere reaktoren, eller man bliver nødt til at afbrænde gassen. Det har ingen interesse i, mener Bruno Sander Nielsen.

Plads til flere anlæg

Bruno Sander Nielsen har gennemset den nye politiske aftale, der kommer til at udmønte sig i tre lovforslag.

I forliget er der en begrænsning i antallet af biogasanlæg, der kan sikre sig den nye afregningspris på 60 henholdsvis 40 øre.

- Foruden de to vindmølleparker står angivet, at der er plads til 40 nye biogasanlæg, fortæller Bruno Sander Nielsen.

Det fremgår, at den nye afregningspris vil kunne gives til nye biogasanlæg indtil den samlede energimængde produceret af biogasanlæg når op på i alt otte PJ (Peta Joule).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fortæller, at landets biogasanlæg i dag producerer omkring fire PJ.

Den politiske aftale bevirker også, at anlæg opført inden udgangen af 2008 kan få del i den nye afregningspris. Det er en forskydning på et år i forhold til aftalen fra maj 2003.

Bruno Sander Nielsen forventer på baggrund af de nu afklarede forhold, at der igen kommer gang i byggeriet i biogasbranchen.

- Der er 12-15 fællesanlæg, der er under overvejelse og er et eller andet sted i processen. Der er sikkert nogle af dem, som bliver opført, men jeg tror også, at den nye aftale vil betyde, at der er nogle landmænd, der finder sammen om nogle gårdanlæg, siger Bruno Sander Nielsen.Faktaboks: En lang historie

8. maj 2003 blev der opnået politisk enighed om en fremtidig elafregningspris på el fra biogasanlæg. Modellen sikrede 60 øre pr. kWh i 10 år for anlæg bygget senest ved udgangen af 2007. Derefter reduceres prisgarantien til 40 øre pr. kWh i de efterfølgende 10 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved årskiftet 2002/03 udløb den hidtidige aftale, så man igennem 15 måneder har stået en aftale for afregning af el produceret fra biogasanlæg.

Den nye politiske aftale fra denne uge sikrer den hidtidige aftale fra 8. maj 2003, og præciserer at man skal opføre anlægget inden udgangen af 2008 for af få en fast afregningspris på 60 henholdsvis 40 øre.