Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

140 år med landbrugsmaskiner i Kerteminde

Af mod - 12. mar. 2018 KL. 15:38

  • ww274757_1
  • ww274757_2
  • ww274757_3
  • ww274757_4
  • ww274757_5
  • ww274757_6
  • ww274757_7
  • ww274757_8
  • ww274757_9

Taarup Maskinfabrik har netop kunne fejre 140 års jubilæum.

I nu over 140 år har landmænd og entreprenører over hele verden drevet landbrug med maskiner fra Kerteminde, tidligere kendt som Taarup-fabrikken under navnet Maskinfabrikken Taarup A/S. De produkter, der blev produceret på denne fabrik har spillet en fremtrædende rolle i mekaniseringen af ??landbruget verden over.

I 1877 begyndte det hele i landsbyen Taarup, med produktionen af ??den allerførste kultivator.

Kendt grønthøster

Den 15. juni 1957 blev den første Taarup grønthøster testet og afprøve på en græsmark på Hverringe Gods uden for Kerteminde. Licens- og produktionsrettighederne blev tildelt fra USA, og efter en finjustering og modifikation var Taarup-grønthøsteren klar til produktion.

Hurtigt kom Taarup S1500 grønthøstere til at revolutionere det dansk landbrug og markeret begyndelsen på en periode med utrolig vækst på Maskinfabriken Taarup. I 1958 blev de første Taarup grønthøstere allerede eksporteret. Kort efter fulgte S1100, som med 1,1 meter bredde var mindre end den 1,5 meter brede S1500 model.Begge versioner var bugserede modeller. Senere fulgte modellerne, som blev monteret i traktorens tre punkts ophæng.

Fra at være en producent, der primært leverer danske landmænd, udviklede Taarup sig til et globalt firma, der eksporterede til alle verdens hjørner. Produktudvalget blev massivt udvidet med stadig mere kompliceret maskiner, som eksempelvis opsamlervogne, skiveskårlægger, vendere og river.

Taarup grønthøsteren forblev den dominerende vare for virksomheden i mere end 45 år. Den sidste Taarup grønthøster blev produceret i 2005 og blev solgt til Felleskjøpet i Norge.

Skårlægger-historien

Den første Taarups slåmaskine blev introduceret i 1968, og fik navnet Taarup TS 1650. Arbejdsbredde var 1,68 meter og havde fire runde skiver.

I 1974 var Taarup den første til at introducere en slåmaskine med crimper. Med Taarup TSC2100 er skårlægger-konceptet født. Dette er et nyt og mere effektivt system, der både kan slå samt tørre græsset på én gang.

I 1984 introducerer Taarup den første skårlægger med båndudstyr. Større maskiner kræver større bånd, så Taarup introducerer en version med to bælter placeret ved siden af hinanden. Løsningen med skårlægningsbånd er fortsat en meget populær løsning.

I 1993 blev Maskinfabriken Taarup købt af Kverneland Group, og varemærket Taarup blev gradvist udfaset. Produktprogrammet blev indarbejdet i Kverneland produktsortimentet, nu i rødt og grønt. Virksomheden blev omdøbt til Kverneland Group Kerteminde AS.

Kverneland Group Kerteminde var blandt de allerførste, der introducerede et helt nyt koncept inden for slåning: Butterfly-løsningen. Navnet blev Med 5090, og den blev introduceret i 2002. Med ni meter arbejdsbredde samt mulighed for bånd, avar der tale om store nyheder inden for skårlægger-verdenen.

I 2013 introducerede Kerteminde-fabrikken et helt nyt koncept inden for skårlæggere i form af en skårlægger med snegl til at samle afgrøden med. Man modtog Machine Of The Year 2013 for maskinen.

I 2017 modtager man igen Machine Of The Year for QuattroLink ophænget til skårlæggerne. Ophænget er trukket af fire arme, som er monteret på en fast bærearm. QuattroLink-ophænget er lavet ud fra samme princip som forakslen på en racerbil. Samtidigt går Kverneland op på 10,2 meter på producentens butterfly-sæt.

Machine Of The Year 2018 er også en pris Kvenreland kan bryste sig med, da man med Geomow kan skårlægge i kurvekørsel uden overlap, da skårlæggeren selv vil sørge for at sideforskyde sig.

Forberedt til fremtiden

I dag dækker Kverneland Group Kerteminde et overdækket produktionsareal på 50.000 kvadratmeter og 420 ansatte. Kverneland ejes i dag af japanske Kubota, og i den forbindelse er fabrikken er ved at gennemgå et intensiv investeringsprogram, herunder gennemførelse af japanske produktionsstandarder.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame